Monday, October 25, 2010

ZUPA CEBULOWA

Tak jak obiecałam, dzisiaj przepis na zupę cebulową zapiekaną z grzankami z domowej bagietki. Zupa uważana za tradycyjne danie kuchni francuskiej, jednak ostatnio wyczytałam, że mamy w nim także swój polski udział :) We Francji podawana zapiekana z grzanką i serem gruyère.


Przepis na ok.6 porcji:
  • 6 dużych cebul (ja zrobiłam z dwóch - mutantów, przywiezionych z Holandii. Żałuję teraz, że nie zrobiłam im zdjęcia:)
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • szklanka białego wina
  • 2 łyżeczki tymianku
  • listek laurowy
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • 50g sera gruyère
  • 12 kromek bagietki
  • masło
Cebule obrać, pokroić na cienkie plasterki. Zeszklić na maśle, żeby zrobiła się lekko przezroczysta. Przy tym cały czas mieszać i uważać, żeby się zbytni nie zrumieniła. W tym czasie już ustala się smak zupy.Dodać roztarty tymianek (1 łyżeczkę) i liść laurowy. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 30minut.


Zwiększyć ogień, by cebula stała się teraz lekko złocista. Podsypać mąką i podlać winem. Poddusić, aż większość płynu odparuje.
Wywar warzywny podgotować chwilę z łyżeczką roztartego tymianku. Wrzucić cebulę z płynem, który jeszcze pozostał na patelni. Gotować na małym ogniu 20minut.
Kromki bagietki z obu stron posmarować masłem, zrobić z nich grzanki. Zupę nałożyć do żaroodpornych kokilek, do każdej porcji wsypać łyżkę parmezanu, na wierzchu położyć po 2 grzaneczki, posypać je utartym serem. Tak przygotowaną porcję wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st i zapiekać aż ser się zrumieni, a zupa zacznie bulgotać.
Bon appétit! :)

Zupę cebulową można przygotować 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.

2 comments: