Składniki na biszkopt:
- 5 białek
- 8 żółtek
- 100 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru.
- Żółtka z pozostałym cukrem ubijamy na gładka masę / piankę.
- Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do żółtek z cukrem. Mieszamy.
- Na koniec dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy.
- Dużą blachę do pieczenia (taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, rozprowadzając równomiernie.
- Pieczemy 12-14 minut w temp. 190 st. C.
- Po upieczeniu, biszkoptowy placek przecinamy na pół i przekładamy wystudzonym i prawie zastygniętym musem.
- Dekorujemy lukrową krateczką.
Składniki na mus jabłkowy:
- 4-5 dużych jabłek
- 3-4 łyżki wody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru - 1 łyżka żelatyny
- Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w niedużą kostkę.
- Umieszczamy w garnuszku, podlewamy odrobiną wody, posypujemy cukrami i cynamonem.
- Jabłka dusimy na małym ogniu aż kawałki zaczną się rozpadać i powstanie mus (jednak nie zupełna "papka).
- Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości zagotowanej wody i łączymy z musem.
- Mus odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 wrzątku
- kilka kropel cytry
- Składniki ucieramy mikserem na gładko. Jeśli będzie zbyt rzadki - dodajemy więcej cukru. Jeśli zbyt gesty - odrobinę wody.
No comments:
Post a Comment