Wednesday, June 20, 2012

LEKKI JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE


Składniki na biszkopt:
  • 5 białek
  • 8 żółtek
  • 100 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru.
  2. Żółtka z pozostałym cukrem ubijamy na gładka masę / piankę.
  3. Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do żółtek z cukrem. Mieszamy.
  4. Na koniec dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy.
  5. Dużą blachę do pieczenia (taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, rozprowadzając równomiernie.
  6. Pieczemy 12-14 minut w temp. 190 st. C.
  7. Po upieczeniu, biszkoptowy placek przecinamy na pół i przekładamy wystudzonym i prawie zastygniętym musem.
  8. Dekorujemy lukrową krateczką.


Składniki na mus jabłkowy:
  • 4-5 dużych jabłek
  • 3-4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny

  1. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w niedużą kostkę.
  2. Umieszczamy w garnuszku, podlewamy odrobiną wody, posypujemy cukrami i cynamonem.
  3. Jabłka dusimy na małym ogniu aż kawałki zaczną się rozpadać i powstanie mus (jednak nie zupełna "papka).
  4. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości zagotowanej wody i łączymy z musem.
  5. Mus odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 wrzątku
  • kilka kropel cytry

  1. Składniki ucieramy mikserem na gładko. Jeśli będzie zbyt rzadki - dodajemy więcej cukru. Jeśli zbyt gesty - odrobinę wody.
Pysznie smakuje z bitą śmietaną z dodatkiem wanilii!


    No comments:

    Post a Comment