Ostatnio coraz częściej w mojej kuchennej twierdzy pojawia się nowy kucharz. A dziś po raz pierwszy na blogu potrawa, która wyszła spod jego zdolnych rąk, specjalnie dla mnie!
Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek masła
- 1 jajko
- 1 duży por
- 50 dag zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 200 ml śmietany 18%
- 3 jajka
- 2 łyżeczki estragonu
- Siekamy lub miksujemy składniki na ciasto, nastepęnie zagniatamy, zawijamy w folię i na pół godzinki wkładamy do lodówki.
- Pora kroimy w półplasterki, dokładnie myjemy i suszymy.
- Szparagi można, ale nie trzeba obrać. Odłamujemy zdrewniałe końcówki (same ułamią się w odpowiednim miejscu) Zalewamy je gorącą wodą i gotujemy 5 minut, przekładamy do miski z zimną wodą, następnie wyjmujemy i suszymy.
- Główki szparagów odcinamy i odkładamy na bok. Resztę łodygi kroimy na plasterki.
- Pory solimy i dusimy na maśle. Dodajemy szparagi i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
- Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy na wielkość formy (najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia) i wylepiamy nim foremkę. Wielokrotnie nakłuwamy spód i podpiekamy 8-10 minut w temp. 190 st.C.
- W tym czasie jajka mieszamy ze śmietaną, estragonem, solą i pieprzem.
- Na podpieczonym cieście układamy warzywa i zalewamy polewą jajeczną.
- Pieczemy w temperaturze 190 st.C aż powierzchnia polewy zacznie się ścinać (ok 20 minut), następnie na wierzchu układamy odcięte wcześniej główki szparagów, lekko dociskając. Pieczemy kolejne 30 minut w tej samej temperaturze.
No comments:
Post a Comment