Kruche ciasto na babeczki:
- 40dag mąki
- 20dag masła
- 3 żółtka
- płaska łyżeczka soli
- trochę zimnej wody
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, dolewając tyle wody, ile potrzeba, by składniki dobrze się połączyły, czyli naprawdę malutko.
MÓJ SPOSÓB na kruche ciasto: Moje lenistwo bywa bardzo inspirujące - jakiś czas temu wymyśliłam, żeby przed ostatecznym ugniataniem kruchego ciasta, wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Nigdy nie lubiłam tego całego wstępnego siekania masła z żółtkami, mąką. A w ten sposób nie dość, że łatwiej, to do tego dokładniej. Miksuję do konsystencji kruszonki, wykładam na stolnicę i ugniatam kilka minut.
Malutkie foremki do babeczek posmarować masłem (pędzelkiem) i dokładnie wylepić ciastem, odcinając wystające brzegi. Spód kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec ok 20min w temp. 200st, aż zrobią się złociste.
Pasta z tuńczyka:
- 3 puszki tuńczyka w oleju
- cebula
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Cebulę pokroić (nie musi być drobno ani dokładnie, po prostu ma być rozdrobniona) i razem z tuńczykiem zmiksować na "papkę". Dodać majonez, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Ponadto:
- ok 50 zielonych oliwek bez pestek
- świeży koperek
Masę z tuńczyka przełożyć do szprycy i napełnić babeczki. Na wierzchu każdej ułożyć plasterki oliwek i koperek.
___________________________________________________________________
Pasta z tuńczyka doskonale nadaje się do kanapek. Można ją kilka dni przechowywać w lodówce.
Babeczki można po upieczeniu zamrozić.
brzmi smacznie:)
ReplyDelete