Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.
Składniki na formę 20x30cm:
- Kruche ciasto:
- 225 maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 25g masła
- 1 jajko
- trochę mleka
Masa serowa:
- 725g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie mielonego
- 150g cukru
- 4 jaja, oddzielnie białka i żółtka
- 50g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- pół łyżeczki soli
- 250ml śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
Składniki ciasta zmiksować na jednolitą masę. Można dodać 2 łyżki mleka. Ciasto wyjdzie trochę sypkie, ale bez obaw - da się nim wylepić formę :) Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Ja je rozwałkowałam i placek przeniosłam na blachę. Ubytki wylepiłam. Ciasto wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Podpiec 10minut w temp. 170°C. Przestudzić.
Mikserem zmieszać twaróg i cukier. Następnie dodać żółtka żółtka. Miksować krótko, tylko do połączenia składników, żeby za bardzo nie napowietrzyć masy. Dodać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, aromat waniliowy i sól. Krótko zmiksować.
Kremówkę ubić na półpłynną. Ma być lekko puszysta, ale nadal płynna. Białka ubić na sztywno. Śmietanę i białka drewnianą szpatułką delikatnie połączyć z masą serową. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Piec ok. 1 godziny w temp.170st. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.
Z cukru pudru i wody przygotować lukier. Sernik ozdobić "krateczką" z lukru.
No comments:
Post a Comment