Składniki na ok. 30 pasztecików:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1-2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 180 ml mleka
- 150 g masła
- 2 jajka
- żółtko
- sezam/kminek/mak
Mleko wlać do rondelka i powoli rozpuścić w nim masło. Kiedy lekko ostygnie wbić jajka i całość rozbełtać.
W dużej misce mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i gałką. Powoli wlewać masę maślaną. Może nie być konieczne wlanie całej masy - mąki różnie chłoną płyny. Wymieszać drewnianą łyżką.
Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Miskę przykryc ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na placek wielkości ok. 40 x 15 cm. Na ciasto wyłożyć 1/4 farszu, z jednej strony zostawiając więcej wolnego.
Placek ciasno zwijać od strony z farszem. Powstanie rulon, który nożem pokroić na 4 cm kawałki.
Czynność powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta.
Paszteciki ulożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pędzelkiem posmarować je żółtkiem
lekko rozmąconym z odrobiną wody. Posypać według gustu - kminkiem, sezamem lub makiem.
Tak przygotowane paszteciki pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180 st. aż się ładnie zarumienią - czyli ok. 25-35 minut.
Farsz:
- 40 dag mielonej wieprzowiny
- 15 dag pieczarek, posiekanych i lekko posolonych (żeby puścily wodę)
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- curry, sól, pieprz
Na 1 łyżce masła przesmażyć posiekane pieczarki, tak by zmiękły i się zezłociły. Przełozyć na talerz.
Na drugiej łyżce masła zeszklić cebulkę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodać mięso mielone i smażyć aż się zetnie. Dodać wczesniej podduszone pieczarki i smazyć jeszcze kilka minut. Przyprawić. Ja bardzo lubię smak curry, więc to właśnie ten aromat dominuje w moich farszach mięsnych.
Farsz poszatkować/przemielić ;) odpowiednią końcówką miksera lub w blenderze.
W Wigilijnej i wegetariańskiej wersji paszteciki nadziewamy kapustą z grzybami. Wtedy najlepiej posypać je kminkiem.
swietny przepis! zrobiłam dzis i jestem zachwycona!
ReplyDeleteBardzo się cieszę! Ja mam jeszcze zamrożoną porcyjkę wigilijną :)
ReplyDeleteRewelacyjne ciasto. Ja swoje zrobilem z kapusta i grzybami. Polecam wszystkim!
ReplyDelete