- Składniki:
- makaron pełnoziarnisty (200-250 g)
- rukola (pół opakowania, ok. 70 g)
- czarne oliwki, pokrojone w plasterki (mały słoiczek)
- suszone pomidory, drobno posiekane (mały słoiczek)
- ser pleśniowy, pokrojony w kostkę (100-150 g)
- 1 mała czerwona cebula, posiekana w piórka
- orzechy włoskie, podprażone (1-2 garści)
Składniki na sos:
- oliwa czosnkowo-ziołowa (własnej roboty) (4-5 łyżek)
- musztarda francuska (2-3 łyżeczki)
- sok z cytryny (1-2 łyżki)
- skorka otarta z cytryny (z połowy cytryny)
- 2 łyżki świeżej mięty, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól, pieprz, słodka papryka - do smaku
- woda (3 łyżki)
- Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i mieszamy z odrobiną oliwy.
- Makaron łączymy z pozostałymi składnikami sałatki i delikatnie mieszamy.
- Składniki sosu dokładnie mieszamy widelcem. Zalewamy sałatkę.
- Gotowe :) A najlepiej smakuje po godzinnym leżakowaniu, kiedy wszystkie smaki się przenikną, ale rukola nadal pozostaje świeża.
No comments:
Post a Comment