Wednesday, June 20, 2012

SAŁATKA Z MAKARONEM, RUKOLĄ SEREM PLEŚNIOWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Jak zwykle w przypadku sałatek, dość trudno jest mi podać dokładne proporcje, które wynikają raczej z indywidualnych upodobań. Podaję więc jedynie przybliżone ilości, a liczy się połączenie, kompozycja no i smak sosu.


  • Składniki:
  • makaron pełnoziarnisty (200-250 g)
  • rukola (pół opakowania, ok. 70 g)
  • czarne oliwki, pokrojone w plasterki (mały słoiczek)
  • suszone pomidory, drobno posiekane (mały słoiczek)
  • ser pleśniowy, pokrojony w kostkę (100-150 g)
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana w piórka
  • orzechy włoskie, podprażone (1-2 garści)

Składniki na sos:
  • oliwa czosnkowo-ziołowa (własnej roboty) (4-5 łyżek)
  • musztarda francuska (2-3 łyżeczki)
  • sok z cytryny (1-2 łyżki)
  • skorka otarta z cytryny (z połowy cytryny)
  • 2 łyżki świeżej mięty, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól, pieprz, słodka papryka - do smaku
  • woda (3 łyżki)


  1. Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i mieszamy z odrobiną oliwy.
  2. Makaron łączymy z pozostałymi składnikami sałatki i delikatnie mieszamy.
  3. Składniki sosu dokładnie mieszamy widelcem. Zalewamy sałatkę.
  4. Gotowe :) A najlepiej smakuje po godzinnym leżakowaniu, kiedy wszystkie smaki się przenikną, ale rukola nadal pozostaje świeża.

No comments:

Post a Comment