TAJSKA ZUPA RYBNA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
Składniki na 4 porcje:
- 175 g dorsza, łososia, bez skórki, odfiletowanego
- 12 krewetek królewskich
- 175 g mątwy
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1 łyżeczka kurkumy mielonej
- 750 ml bulionu rybnego (przepis tutaj)
- 3 suszone listki kafiru
- 2 czerwone papryczki chilli, oczyszczone z nasion, pokrojone na cienkie plasterki (pominęłam ze względu na nietolerancję na ostre przyprawy..)
- 4 łyżki tajskiego sosu rybnego
- 3 łyżki soku z limonki
- listki kolendry i podprażone płatki migdałów do dekoracji
- sól, świeżo zmielony zielony pieprz
- Ryby kroimy w kostkę na jeden kęs. Krewetki myjemy, obieramy, usuwamy ogonki. Z mątwy usuwamy błonki i kroimy na kawałki na kęs. Ryby i owoce morza powinny w sumie ważyć ok 500 g.
- 1/3 mleczka kokosowego wlewamy do rondelka, powoli podgrzewamy, a kiedy na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki, wsypujemy kurkumę. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pozostałe mleczko i mieszamy. Odstawiamy z ognia.
- Bulion rybny podgrzewamy w dużym garnku. Dodajemy do niego listki kafiru i papryczki chilli. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut,
- Dodajemy mleczko kokosowe z kurkumą, sos rybny i sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy
- Na sam koniec dodajemy do zupy kawałki ryby i owoce morza. Delikatnie mieszamy i gotujemy nie dłużej niż 4 minuty (aby ryba się nie rozpadła)
- Podajemy udekorowane listkami kolendry i płatkami migdałów.
No comments:
Post a Comment