Thursday, August 8, 2013

SAŁATKA Z AWOKADO, SEREM PLEŚNIOWYM I WINOGRONAMI, POLANA GORĄCYM SOSEM


Składniki na 2 porcje:
  • 30 dag liści mieszanych sałat (karbowana, endywia, raszponka, rukola...)
  • 2 awokado
  • 20 dag czarnych winogron 
  • 12 dag orzechów włoskich
  • 12 dag niebieskiego sera pleśniowego
  • 4 łyżki posiekanych świeżych lub suszonych ziół   (wstragon, rozmaryn, oregano)
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron 
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  •  sól, pieprz
  1. Sałatę myjemy, osączamy, rozdrabniamy i układamy na talerzach.
  2. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na plasterki.
  3. Winogrona kroimy na połówki i usuwamy pestki.
  4. Ser kruszymy.
  5. Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni.
  6. Awokado, winogrona, ser i orzechy ukłądamy na sałacie.
  7. Składniki sosu dokładnie mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie delikatnie bulgotać.
  8. Sałatkę polewamy gorącym sosem i od razu podajemy.


No comments:

Post a Comment