Składniki na 2 porcje:
- 30 dag liści mieszanych sałat (karbowana, endywia, raszponka, rukola...)
- 2 awokado
- 20 dag czarnych winogron
- 12 dag orzechów włoskich
- 12 dag niebieskiego sera pleśniowego
- 4 łyżki posiekanych świeżych lub suszonych ziół (wstragon, rozmaryn, oregano)
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- Sałatę myjemy, osączamy, rozdrabniamy i układamy na talerzach.
- Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na plasterki.
- Winogrona kroimy na połówki i usuwamy pestki.
- Ser kruszymy.
- Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni.
- Awokado, winogrona, ser i orzechy ukłądamy na sałacie.
- Składniki sosu dokładnie mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie delikatnie bulgotać.
- Sałatkę polewamy gorącym sosem i od razu podajemy.
No comments:
Post a Comment