Monday, August 12, 2013

BULION RYBNY

Składniki na 1 litr bulionu:
  • 450 g kręgosłupów, ości, głów (bez skrzeli i oczu) i innych odpadów z ryb
  • 1 cebula pokrojona na ćwiartki, podsmażona na suchej patelni
  • 2 cm kawałek imbiru, rozgnieciony (opcjonalnie)
  • listki limety lub kafaru (opcjonalnie)
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone na kilka części
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona na kilka części
  • kawałek selera, obrany
  • seler naciowy
  • kawałek pora
  • ziarenka pieprzu, kolendry
  • sól
  • 1,5 litra wody
  1. Wszystkie warzywa myjemy i wraz z częściami ryby wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i powoli doprowadzamy do wrzenia.
  2. Gotujemy około 30 minut. Pod koniec doprawiamy i gotujemy jeszcze 10 minut.
  3. Wywar przecedzamy przez dość drobne sitko, wyduszamy cały płyn.
  4. Zbieramy nadmiar tłuszczu, który gromadzi się na powierzchni w postaci oleistej.
  5.  Bulion można do 3 dni przechowywać w lodówce.

No comments:

Post a Comment