BULION RYBNY
Składniki na 1 litr bulionu:
- 450 g kręgosłupów, ości, głów (bez skrzeli i oczu) i innych odpadów z ryb
- 1 cebula pokrojona na ćwiartki, podsmażona na suchej patelni
- 2 cm kawałek imbiru, rozgnieciony (opcjonalnie)
- listki limety lub kafaru (opcjonalnie)
- 2 marchewki, obrane i pokrojone na kilka części
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona na kilka części
- kawałek selera, obrany
- seler naciowy
- kawałek pora
- ziarenka pieprzu, kolendry
- sól
- 1,5 litra wody
- Wszystkie warzywa myjemy i wraz z częściami ryby wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i powoli doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy około 30 minut. Pod koniec doprawiamy i gotujemy jeszcze 10 minut.
- Wywar przecedzamy przez dość drobne sitko, wyduszamy cały płyn.
- Zbieramy nadmiar tłuszczu, który gromadzi się na powierzchni w postaci oleistej.
- Bulion można do 3 dni przechowywać w lodówce.
No comments:
Post a Comment