Składniki na ok. 80 sztuk:
- 50 g migdałow
- 50 g orzechów laskowych
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 5 torebek cukru wanilinowego
- 1/2 filiżanki cukru pudru
- Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić. Orzeszki również mielimy.
- Z mąki, cukru, orzechów, migdałów, zimnego masła, soli i żółtek zagniatamy kruche ciasto. Oryginalny przepis każe je chłodzić, ale wydaje mi się, że ciasto lepiej poddaje się obróbce kiedy nie
- jest zbyt zimne. Chłodzimy je więc jedynie odrobinkę, może 15-20 minut.
- Po tym czasie oddzielamy ciasto porcjami i formujemy z niego wałeczki o grubości ołówka. Wałeczki dzielimy na odcinki o długości ok. 5 cm i formujemy rogaliki z cieńszymi końcami.
- Rogaliki pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, w temperaturze 190 st.C przez 10-12 minut.
- Cukier puder mieszamy z cukrami wanilinowymi i obtaczamy w nim ciasteczka zaraz po wyjęciu z piekarnika. Uwaga! Zaraz po zdjęciu z blachy ciasteczka są baaardzo kruche.
- Rogaliki można przechowywać w puszce, przełożone papierem pergaminowym.
No comments:
Post a Comment