Wednesday, June 5, 2013

PIERŚ KACZKI PIECZONA Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ


 Składniki
  • 2 piersi kaczki
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 3 kwaskowe i chrupiące jabłka
  • kieliszek wytrawnego czerwonego wina 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  •  2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • majeranek, estragon
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżka brązowego cukru

  1. Piersi kaczki umyć, osuszyć, obrać z grubszych pozostałości piór i natrzeć solą, pieprzem, estragonem i majerankiem. Skórę naciąć w kratkę. Piersi odłożyć na kilka godzin.
  2. Żurawinę zalać czerownym winem, również odstawić.
  3. 2 jabłka obrać i pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. 
  4. 1 jabłko pozostawić w skórce, pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne, obsypać przyprawami.
  5. Piersi kaczki położyć na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzać patelnię, częściowo wytopić tłuszcz ze skóry i zrumienić piersi z obu stron. Przełożyć do brytwanki, obłożyć kawałkami jabłek w skórce, żurawiną (tłuszcz na patelni zostawić)  Skóre natrzeć miodem (odrobinę odłożyć do sosu) i na każdej położyć wiórek masła. Mięso w brytwance podlać tłuszczem z patelni (odrobinę zostawić) 2/3 kieliszka wina, 1 łyżką sosu sojowego, octem i zapiekać w temperaturze 190 st.C przez ok. 40 minut, co jakiś czas podlewając zbierającym się na dnie płynem.
  6. Po upieczeniu piersi odkładamy w ciepłe miejsce. Odsączamy płyn i przez sitko przelewamy do rondelka. Kilka cząstek jabłek i część żurawiny odłożyć razem z piersiami, resztę przetrzeć przez sitko, co zagęści nam sos. 
  7. Sos zagotowujemy i na małym ogniu doprawiamy według gustu do smaku - miodem, winem, sosem sojowym, pieprzem.
  8. Pozostałe cząstki jabłek, tych obranych ze skórki, podsmażamy na pozostałym na patelni tłuszczu kaczki. Rumienimy je i posypujemy brązowym cukrem, czekając aż się skarmerlizuje.
  9. Piersi kroimy na grube plastry i podajemy polane sosem i obłożone jabłkami pieczonymi i karmelizowanymi oraz żurawiną w towarzystwie np. pieczonych ziemniaczków.


No comments:

Post a Comment