Ciasto:
- 220 g mąki pszennej razowej
- 25 g mąki kukurydzianej
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 120 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 400 g truskawek (użyłam mrożonych) lub malin
Kruszonka:
- 100 g grubo zmielonych migdałów i orzechów włoskich
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżka płatków owsianych
- 20 g roztopionego masła
- Truskawki myjemy, obierami i dokładnie suszymy. Mrożone rozmrażamy i odsączamy.
- Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi.
- Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka oraz posiekane masło. Siekamy lub miksujemy, a następnie zagniatamy jednolite ciasto.
- Składniki kruszonki dokładnie ze sobą rozcieramy.
- Blaszkę o wymiarach ok. 30 x 30 wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy dno ciastem, rozkładamy na nim owoce i posypujemy równomiernie kruszonką.
- Pieczemy ok .45 minut w temperaturze 180 st.C.
- Studzimy i kroimy na kwardraty.
Bazowałam na przepisie z Małej Cukierenki.
No comments:
Post a Comment