Wednesday, June 5, 2013

CIASTO RAZOWE Z TRUSKAWKAMI I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

Przepyszne na śniadanie, no i całkiem zdrowe i wartościowe jak na ciasto :) Pełnoziarnista mąka, orzechy, owoce. Po prostu pyyycha!!



Ciasto:
  • 220 g mąki pszennej razowej
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 120 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 400 g truskawek (użyłam mrożonych) lub malin

Kruszonka:
  • 100 g grubo zmielonych migdałów i orzechów włoskich
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 20 g roztopionego masła

  1. Truskawki myjemy, obierami i dokładnie suszymy. Mrożone rozmrażamy i odsączamy.
  2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi.
  3. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka oraz posiekane masło. Siekamy lub miksujemy, a następnie zagniatamy jednolite ciasto.
  4. Składniki kruszonki dokładnie ze sobą rozcieramy.
  5. Blaszkę o wymiarach ok. 30 x 30 wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy dno ciastem, rozkładamy na nim owoce i posypujemy równomiernie kruszonką.
  6. Pieczemy ok .45 minut w temperaturze 180 st.C.
  7. Studzimy i kroimy na kwardraty.




Bazowałam na przepisie z Małej Cukierenki.


No comments:

Post a Comment