Składniki na 12 babeczek:
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/2 szklanki migdałów (użyłam migdałów w płatkach)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- kilka kropli aromatu migdałowego
Kruszonka:
- 50 g cukru brązowego
- 20 g grubo zmielonych migdałów
- 20 g grubo zmielonych orzechów włoskich
- 10 g roztopionego masła
- Migdały i orzechy przeznaczone na ciasto prażymy na suchej patelni, aby nabrały chrupkości. Następnie mielimy je w młynku lub blenderze.
- W dużej misce łaczymy mąkę, zmielone orzechy i migdały, proszek do pieczenia i sól.
- W drugim naczyniu łaczymy miód, jajka, jogurt, aromat migdałowy oraz roztopione masło.
- Mieszamy teraz susche składniki z mokrymi, tylko do połaczenia się składników.
- Ciasto nałożyć do formy na muffinki (silikownowej lub wyłożonej papilotkami)
- Składniki kruszonki dokładnie połączyć i posypać nią wierzch ciasta.
- Babeczki pieczemy w temperaturze 25 minut 180 st.C.
No comments:
Post a Comment