Nie do końca standardowe bagietki... Te oryginalne i prawdziwe powinny mieć długość ok 1 m. Takie długie pieczywo miało stanowić wygodne rozwiązanie dla żołnierzy Napoleona, ponieważ doskonale mieściło się w kieszeni spodni. Moje bagietki mieszczą się za to w znacznie mniejszej kieszonce ;)
Składniki na 4 małe bagietki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka letniej wody
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
garść posiekanych suszonych pomidorów (odsączonych i osuszonych)
1/2 łyżeczki suszonej bazyli
1/2 łyżeczki suszonego oregano
- W garnuszku podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia, mleko, cukier i masło. Przelewamy do dużej miski, dodajemy szklankę wody i odstawiamy na 10 minut.
- Następnie dodajemy do ciasta drożdze, sól i po jednej szklance mąki, cały czas bardzo energicznie mieszając (użyłam robota kuchennego) Mieszamy aż wszystko dobrze się połączy, a ciasto będzie gładkie i dość klejące, ale takie właśnie ma być.
- Cisto przekładamy do dużej miski dokładnie wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
- Po tym czasei bardzo delikatnie przekładamy ciasto na opruszoną mąką stolnicę i kroimy na 4 równe części. Do dwóch z nich bardzo delikatnie wgniatamy mieszankę posiekanych oliwek, suszonych pomidorów oraz przypraw.
- Formujemy 4 bagietki o długości ok 30 cm, układamy na blasze (natłuszczonej i posypanej bułką tartą) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (na jakieś 30 minut)
- Przed samym pieczeniem ukośnie nacinamy bagietkiostrym nożem.
- Piekarnik rogrzewamy do tempertaury 250 st.C i przed samym włożeniem do niego bagietek, za pomocą rozpylacza wody, nawilżamy w nim powietrze (ok 20 psiknięć) Dzięki temu zabiegowi skórka bagietek będzie przepysznie chrupiąca!
- Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 10 -15 minut. Dobrze wypieczone bagietki wydają odglos "pustości", kiedy się je popuka.
- Studzimy na kratce.
Lekko zmodyfikowany przepis z Moje Wypieki.
No comments:
Post a Comment