Tuesday, May 7, 2013

RAZOWA BAGIETKA (z bonusem:)

Nie do końca standardowe bagietki... Te oryginalne i prawdziwe powinny mieć długość ok 1 m. Takie długie pieczywo miało stanowić wygodne rozwiązanie dla żołnierzy Napoleona, ponieważ doskonale mieściło się w kieszeni spodni. Moje bagietki mieszczą się za to w znacznie mniejszej kieszonce ;)


Składniki na 4 małe bagietki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
+ garść posiekanych czrnych oliwek (odsączonych i osuszonych)
   garść posiekanych suszonych pomidorów (odsączonych i osuszonych)
   1/2 łyżeczki suszonej bazyli
   1/2 łyżeczki suszonego oregano

  1. W garnuszku podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia, mleko, cukier i masło. Przelewamy do dużej miski, dodajemy szklankę wody i odstawiamy na 10 minut.
  2. Następnie dodajemy do ciasta drożdze, sól i po jednej szklance mąki, cały czas bardzo energicznie mieszając (użyłam robota kuchennego) Mieszamy aż wszystko dobrze się połączy, a ciasto będzie gładkie i dość klejące, ale takie właśnie ma być.
  3. Cisto przekładamy do dużej miski dokładnie wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
  4. Po tym czasei bardzo delikatnie przekładamy ciasto na opruszoną mąką stolnicę i kroimy na 4 równe części. Do dwóch z nich bardzo delikatnie wgniatamy mieszankę posiekanych oliwek, suszonych pomidorów oraz przypraw.
  5. Formujemy 4 bagietki o długości ok 30 cm, układamy na blasze (natłuszczonej i posypanej bułką tartą) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (na jakieś 30 minut)
  6. Przed samym pieczeniem ukośnie nacinamy bagietkiostrym nożem.
  7. Piekarnik rogrzewamy do tempertaury 250 st.C i przed samym włożeniem do niego bagietek, za pomocą rozpylacza wody, nawilżamy w nim powietrze (ok 20 psiknięć) Dzięki temu zabiegowi skórka bagietek będzie przepysznie chrupiąca!
  8. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 10 -15 minut. Dobrze wypieczone bagietki wydają odglos "pustości", kiedy się je popuka.
  9. Studzimy na kratce.

Lekko zmodyfikowany przepis z Moje Wypieki.

 





No comments:

Post a Comment