Przepyszny dodatek do mięs zarówno na zimno jak i na ciepło. Pierwszy raz spróbowałam jej w pewnej francuskiej restauracji i zakochałam się w tym smaku! Teraz odtworzyłam w mojej kuchni i podałam jako dodatek do pysznej piersi kaczki prosto z serca Misia ;)
- 0,5 kg czerwonej cebuli
- 4 łyżki miodu
- 8 łyżek octu balsamicznego
- pół szklanki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
- 1 łyżka masla
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Na patelni rogrzewamy masło i olej, wrzucamy cebulkę i smażymy ją aż zmieni kolor i zmięknie przez ok. 10 -1 5 minut.
- Następnie dodajemy miód, ocet oraz wino i dusimy na małym ogniu ok 40 minut. W tym czasie płynne składniki wyparują, a cebula skarmelizuje się i nabierze konsystencji miękkiej i kleistej marmoladki :)
Smakowy odlot, jeżeli uda Ci się pokonać wstępny problem z semantycznym zgryzem (marmolada i cebula) to zostaniesz wynagrodzony świetnym smakiem :D
ReplyDeleteMój najwierniejszy komentator! :* :)
ReplyDelete