Składniki na 3 porcje:
- 1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu penne
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200-300 g filetu z łososia
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek długodojrzewającego żółtego twardego sera
- 150 ml śmietany 30%
- 150 ml wytrawnego białego wina
- pieprz, sól
- sok z cytryny
- świeży koperek do dekoracji
- olej rzepakowy do smażenia
- Łososia dokładnie oczyszczamy, suszymy, kroimy w kostkę "na kęs" skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Odstawiamy conajmniej na 30 minut.
- Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniale końcówki (same ułamią się w odpowiednim miejscu), zalewamy osolonym wrząkiem i gotujemy 5 minut. Następnie kroimy na 3 cm kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, czosnek w cieniutkie plasterki. Na patelni rogrzewamy olej i szklimy cebulkę, na koniec dodajemy czosnek, uważając by się nie przypalił. Następnie zalewamy całość winem i dusimy do odparowania połowy płynu.
- Sos zagęszczamy śmietanką, uprzednio ją hartując. Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając. Do sosu dodajemy troche sera utartego na drobnych oczkach tarki, co dodatkowo go zagęści. Sos doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy grilla (grill elektryczny, patelnia grillowa, piekarnik) i grillujemy kawałki łososia.
- Makaron gotujemy al dente.
- Pod koniec gotowania sosu dodajemy do niego kawłki łososia oraz szparagów. Bardzo delikatnie mieszamy, wszystko razem podgrzewamy, łączymy z makaronem i danie podajemy posypane wiórami sera oraz udekorowane koperkiem.
No comments:
Post a Comment