Składniki na 4 porcje:
- 3 piersi kurczaka
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
- 100 g różyczek brokułów
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 cebulki dymki, posiekane
- 3 cm korzenia imbiru w cienkich plasterkach
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 100 g pędów bambusa w plasterkach
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 szklanki wywaru z kurczaka lub bulionu
- 2 łyżki wina ryżowego lub słodkiego białego wina
- kilka kropli oleju sezamowego
- Mięso kurczaka kroimy na kawałki wielkości kęsa i zalewamy go mieszaniną mąki kukurydzianej i wody. Dokładnie kurczaka nacieramy i odstawiamy na 30 minut.
- Brokuły parzymy wrzątkiem i odcedzamy.
- W woku rozgrzewamy olej i smażymy krótko cebulę, następnie dodajemy imbir, czosnek, pędy bambusa i różyczki brokuła. Usmażone warzywa wykładanym na talerz.
- Teraz w woku 3-4 minuty smażymy kurczaka, ciągle mieszając. Ponownie wkładamy do woka warzywa.
- W szklance mieszamy wywar, cukier, sól, pieprz, wino i olej sezamowy i zalewamy sosem potrawę. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu.
- Odrobinę mąki kukurydzianej (może być również ziemniaczana), mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy, aż zgęstnieje..
No comments:
Post a Comment