KREWETKI W SOSIE MIODOWO POMIDOROWYM
Składniki na 4 porcje:
- 6 dymek
- 1 czerowna papryka (pominęłam)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 żyłki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 30 dużych krewetek, surowych i obranych
- Cebulkę dymkę i paprykę myjemy, obieramy. Cebulkę kroimy w cienkie krązki, a paprykę w kostkę.
- W woku rogzrewamy olej rzepakowy i sezamowy i krótko smażymy na nim cebulę i paprykę, a następnie zalewamy sosem sojowym.
- W miseczce łączymy miód, przecier pomidorowy i ocet oraz 250 ml wody. Powstałym sosem zalewamy warzywa w woku i dusiymy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
- Mąkę kukurydziną i ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody, dodajemy do sosu i zagotowujemy, by zgęstniał.
- Sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną oleju sezamowego.
- Umyte, osuszone i obrane krewetki wkładamy do sosu i podgrzewamy chwilę, mieszając.
No comments:
Post a Comment