Friday, April 26, 2013

KREWETKI W SOSIE MIODOWO POMIDOROWYM


Składniki na 4 porcje:
  • 6 dymek
  • 1 czerowna papryka (pominęłam)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 żyłki octu ryżowego
  • 1/2  łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/2  łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 30 dużych krewetek, surowych i obranych 

  1. Cebulkę dymkę i paprykę myjemy, obieramy. Cebulkę kroimy w cienkie krązki, a paprykę w kostkę.
  2. W woku rogzrewamy olej rzepakowy i sezamowy i krótko smażymy na nim cebulę i paprykę, a następnie zalewamy sosem sojowym. 
  3. W miseczce łączymy miód, przecier pomidorowy i ocet oraz 250 ml wody. Powstałym sosem zalewamy warzywa w woku i dusiymy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
  4. Mąkę kukurydziną i ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody, dodajemy do sosu i zagotowujemy, by zgęstniał.
  5. Sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną oleju sezamowego.
  6. Umyte, osuszone i obrane krewetki wkładamy do sosu i podgrzewamy chwilę, mieszając.

No comments:

Post a Comment