Friday, April 26, 2013

DIM SUM - PIEROŻKI Z KREWETKAMI KURCZAKIEM

Składniki na 4 porcje.

Farsz:
  • 50 g liści szpinaku
  • 125 g  piersi kurczaka
  • 125 g surowych obranych krewetek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki wina ryżowego (zastąpiłam zwykłym białym winem)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Ciasto na pierożki:
  • 250g mąki 
  • 1/8 l ciepłej wody

Sos do podanie (opcjonalnie):
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml octu ryżowego

  1. Szpinak czyścimy, myjemy, blanszujemy i siekamy.
  2. Mięso kurczaka i krewetki drobno siekamy (użyłam blendera z siekającą końcówką) i mieszamy z pozostałymi składnikami farszu. Powstałą masę odstawiamy na pół godziny, aby składniki i smaki dobrze się połączyły.
  3. W tym czasie przygotowujemy ciasto na pierożki: Z mąki i ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy je w wałeczek o średnicy ok. 3 cm i kroimy na 24 równe kawałki. Kawałki rozpłaszczamy, formujemy krążki i podsypując mąką, cienko rozwałkowujemy na placuszek o średnicy ok. 5 cm.
  4. Na środek każdego placuszka nakładamy łyżeczkę farszu, a następnie zbieramy u góry ciasto i skręcamy, jak małą sakiewkę.
  5. Pierożki gotujemy na parze - ok. 15-20 minut. Wypadałoby je gotować w specjalnym bambusowym koszyku, wyłożonym dodatkowo listkami sałaty, ale jeśli takowego nie posiadamy, można np. użyć takiej siatkowej nakładki na patelnię (która w normalnych okolicznościach chroni przed pryskaniem tłuszczu) i przykryć całość dużym, odwróconym do góry dnem, garnkiem.
  6. Pierożki podajemy jako przystawkę lub dodatek do głównego dania. Można z sosem, można i bez :)


No comments:

Post a Comment