Farsz:
- 50 g liści szpinaku
- 125 g piersi kurczaka
- 125 g surowych obranych krewetek
- 1 jajko
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki wina ryżowego (zastąpiłam zwykłym białym winem)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju sezamowego
Ciasto na pierożki:
- 250g mąki
- 1/8 l ciepłej wody
Sos do podanie (opcjonalnie):
- 50 ml sosu sojowego
- 50 ml octu ryżowego
- Szpinak czyścimy, myjemy, blanszujemy i siekamy.
- Mięso kurczaka i krewetki drobno siekamy (użyłam blendera z siekającą końcówką) i mieszamy z pozostałymi składnikami farszu. Powstałą masę odstawiamy na pół godziny, aby składniki i smaki dobrze się połączyły.
- W tym czasie przygotowujemy ciasto na pierożki: Z mąki i ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy je w wałeczek o średnicy ok. 3 cm i kroimy na 24 równe kawałki. Kawałki rozpłaszczamy, formujemy krążki i podsypując mąką, cienko rozwałkowujemy na placuszek o średnicy ok. 5 cm.
- Na środek każdego placuszka nakładamy łyżeczkę farszu, a następnie zbieramy u góry ciasto i skręcamy, jak małą sakiewkę.
- Pierożki gotujemy na parze - ok. 15-20 minut. Wypadałoby je gotować w specjalnym bambusowym koszyku, wyłożonym dodatkowo listkami sałaty, ale jeśli takowego nie posiadamy, można np. użyć takiej siatkowej nakładki na patelnię (która w normalnych okolicznościach chroni przed pryskaniem tłuszczu) i przykryć całość dużym, odwróconym do góry dnem, garnkiem.
- Pierożki podajemy jako przystawkę lub dodatek do głównego dania. Można z sosem, można i bez :)
No comments:
Post a Comment