Składniki na ok 12 muffinek:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g otrębów pszennych
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki oleju
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 30 malin - po 2 -3 na babeczkę (użyłam mrożonych)
- 100 g drobno posiekanej czekolady bialej
- W dużej misce łączymy składniki suche - mąkę, otręby, cukier, proszek do pieczenia.
- W drugim naczyniu trzepaczką rozbełtać jajko z mlekiem, olejem, sokiem z cytrusa.
- Łączymy składniki suche z mokrymi i szybko mieszamy, tylko do połączenia składników.
- Na koniec delikatnie wmieszać białą czekoladę.
- Ciastem napełniamy formę do muffinek, wyłożoną papilotami lub silikonowe foremki. Nakładamy kopiastą łyżkę ciasta, następnie na środku układamy po 2-3 malinki i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Tak, by ogółem wypełnić foremki do 3/4 wysokości.
- Pieczemy 25 minut w temp. 190 st.C, nastepnie studzimy na kratce.
- Można udekorować białą czekoladą lub cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment