Saturday, December 8, 2012

MUFFINKI Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki na ok 12 muffinek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów pszennych
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 30 malin - po 2 -3 na babeczkę (użyłam mrożonych)
  • 100 g drobno posiekanej czekolady bialej
  1. W dużej misce łączymy składniki suche - mąkę, otręby, cukier, proszek do pieczenia.
  2. W drugim naczyniu trzepaczką rozbełtać jajko z mlekiem, olejem, sokiem z cytrusa.
  3. Łączymy składniki suche z mokrymi i szybko mieszamy, tylko do połączenia składników.
  4. Na koniec delikatnie wmieszać białą czekoladę.
  5. Ciastem napełniamy formę do muffinek, wyłożoną papilotami lub silikonowe foremki. Nakładamy kopiastą łyżkę ciasta, następnie na środku układamy po 2-3 malinki i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Tak, by ogółem wypełnić foremki do 3/4 wysokości. 
  6. Pieczemy 25 minut w temp. 190 st.C, nastepnie studzimy na kratce.
  7. Można udekorować białą czekoladą lub cukrem pudrem.

No comments:

Post a Comment