Tuesday, December 11, 2012

JOGURTOWE MUFFINY Z ŻURAWINĄ I NUTELLĄ

Ostało mi się trochę Nutelli po ostatnich naleśnikach, więc wpadłam na pomysł by nadziać nią muffiny. Tutaj delikatne jogurtowe babeczki w wersji z żurawiną, ale obiecałam sobie, że przy najbliższej okazji, Nutelli koniecznie muszą towarzyszyć banany - połączenie przez niektórych baaardzo uwielbiane!!




Składniki na ok 12-14 babeczek:
  • 230 g mąki pszennej
  • 20 g otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropli aromatu waniliowego 
  • 250 g naturalnego jogurtu
  • 80 ml oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g suszonej żurawiny
  • Nutella - miałam ok 1/3 słoika, a i tak całej nie zużyłam. Potrzeba pół kopiastej łyżeczki na 1 muffinkę

  1. W dużej misce łączymy składniki suche - przesiewamy mąkę, dodajemy otręby, proszek do pieczenia oraz żurawinę.
  2. W drugim naczyniu lekko rozbełtać jajko, dodać cukier, aromat, jogurt, olej i mleko, wymieszać.
  3. Łączymy składniki suche z mokrymi - mieszamy tylko do połączenia składników.
  4. Formę do muffinek wykładamy papilotami lub wypełniamy silikonowe foremki - 1 łyżka ciasta, do połowy foremki + 1/2 kopiastej łyżeczki nuteeli na środek i przykrywamy kolejną porcją ciasta - 1 łyżka, prawie do pełna foremki.
  5. Pieczemy 25 minut w temp. 180oC, z czego ostatnie 5 minut na termoobiegu, aby ładnie się przyrumieniły. 
  6. Studzimy na kratce. Można udekorować cukrem pudrem lub polać czekoladą.
 

No comments:

Post a Comment