Ostało mi się trochę Nutelli po ostatnich naleśnikach, więc wpadłam na pomysł by nadziać nią muffiny. Tutaj delikatne jogurtowe babeczki w wersji z żurawiną, ale obiecałam sobie, że przy najbliższej okazji, Nutelli koniecznie muszą towarzyszyć banany - połączenie przez niektórych baaardzo uwielbiane!!
Składniki na ok 12-14 babeczek:
- 230 g mąki pszennej
- 20 g otrębów pszennych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g cukru
- 1 jajko
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 250 g naturalnego jogurtu
- 80 ml oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g suszonej żurawiny
- Nutella - miałam ok 1/3 słoika, a i tak całej nie zużyłam. Potrzeba pół kopiastej łyżeczki na 1 muffinkę
- W dużej misce łączymy składniki suche - przesiewamy mąkę, dodajemy otręby, proszek do pieczenia oraz żurawinę.
- W drugim naczyniu lekko rozbełtać jajko, dodać cukier, aromat, jogurt, olej i mleko, wymieszać.
- Łączymy składniki suche z mokrymi - mieszamy tylko do połączenia składników.
- Formę do muffinek wykładamy papilotami lub wypełniamy silikonowe foremki - 1 łyżka ciasta, do połowy foremki + 1/2 kopiastej łyżeczki nuteeli na środek i przykrywamy kolejną porcją ciasta - 1 łyżka, prawie do pełna foremki.
- Pieczemy 25 minut w temp. 180oC, z czego ostatnie 5 minut na termoobiegu, aby ładnie się przyrumieniły.
- Studzimy na kratce. Można udekorować cukrem pudrem lub polać czekoladą.
No comments:
Post a Comment