Składniki na 4 porcje:
- 500 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 500 g dyni, obranej, wydrążonej, pokrojonej w kostkę
- olej lub masło klarowane
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- sok z połowy limonki
Marynata do mięsa:
- 1 łyżka utartego świeżego imbiru
- przeciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonej papryki (użyłam słodkiej)
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- Mięso mieszamy ze składnikami marynaty i odstawiamy na kilka godzin.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej lub masło i smażyć kawałki kurczaka, aż się lekko zarumienią. Wykładamy mięso na talerz.
- Teraz na patelnię wrzucamy dynię i również obsmażamy kilka minut z każdej strony. Następnie zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy sól, cukier, cynamon, mieszamy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu prze ok 10 minut, aby dynia zmiękła. Uwaga! Lepiej pilnować dania, bo dynia bardzo szybko może się zbytnio rozgotować i rozpaść. Pod koniec dodajemy żurawinę oraz sok z limonki.
- Dodajemy kurczaka i podgrzewamy wszystko jeszcze minutkę. Podajemy z ryżem.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
No comments:
Post a Comment