Tuesday, December 11, 2012

CURRY Z DYNIĄ I ŻURAWINĄ



Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 500 g dyni, obranej, wydrążonej, pokrojonej w kostkę
  • olej lub masło klarowane
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • sok z połowy limonki

Marynata do mięsa:
  • 1 łyżka utartego świeżego imbiru
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki (użyłam słodkiej)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy


  1. Mięso mieszamy ze składnikami marynaty i odstawiamy na kilka godzin.
  2. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej lub masło i smażyć kawałki kurczaka, aż się lekko zarumienią. Wykładamy mięso na talerz.
  3. Teraz na patelnię wrzucamy dynię i również obsmażamy kilka minut z każdej strony. Następnie zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy sól, cukier, cynamon, mieszamy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu prze ok 10 minut, aby dynia zmiękła. Uwaga! Lepiej pilnować dania, bo dynia bardzo szybko może się zbytnio rozgotować i rozpaść. Pod koniec dodajemy żurawinę oraz sok z limonki.
  4. Dodajemy kurczaka i podgrzewamy wszystko jeszcze minutkę. Podajemy z ryżem.

     

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

No comments:

Post a Comment