Monday, November 12, 2012

MINI PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM



Składniki na placuszki:
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • do smażenia - olej rzepakowy (najlepszy do placków!:)

Dekoracja:
  • chrzanowy serek (użyłam Almette)
  • 100-150 g wędzonego łososia
  • mały słoiczek kaparów
  • gałązki świeżego koperku


  1. Ziemniaki obieramy, myjemy,m ucieramy na tarce o grubych oczkach i odcedzamy sok.
  2. Łączymy utarte ziemniaki z jakiem, mąką (tu naprawdę potrzebna jest odrobina wyczucia:) i doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewamy dość sporą ilość oleju rzepakowego (nie ma się co oszukiwać, prawdziwe placki ziemniaczane nigdy nie będą dietetycznym daniem!;) i smażymy placki. Możemy smażyć duże placki, z których później wytniemy kształtne kółeczka lub od razu kłaść malutkie porcje, które jednak aż tak kształtne nie będą. Ja wybrałam tą pierwszą metodę. Smażymy dość cienkie placki.
  4. Placki smażymy kilka minut z każdej strony na złoty kolor, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  5. Po usmażeniu całej porcji utartych ziemniaków, dekorujemy placki najpierw nakładając keks serka chrzanowego (można użyć szprycy do dekorowania tortów, ale tak naprawdę dekoracyjne rozetki i tak znikną pod warstwą łososia:) 
  6. Następnie układamy na każdym keksie, zwinięty w "różyczkę" mały plasterek łososia, dekorujemy kaparami i koperkiem.
  7. Można również pokusić się o podanie placuszków na ciepło. Wtedy kolejne porcje po usmażeniu, przetrzymujemy w rozgrzanym piekarniku, aby później w ekspresowym tempie je udekorować (najlepiej na 4 lub więcej rąk:) i w równie ekspresowym podać i skonsumować!


No comments:

Post a Comment