Tuesday, November 13, 2012

LASAGNE Z SOSEM BOLOGNESE



Ciasto makaronowe:

  • 200g mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  1. Mąkę przesiać na stolnicę, do wgłębienia wbić jajka, wlać oliwę i wsypać sól. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić na pięć równych części i każdą rozwałkować na wielkość naczynia, w którym będzie pieczona lasagne.
  2. Ciasto można układać w formie surowe, ale ja nigdy tego nie próbowałam. Każdy płat obgotowuję ok 30sek w osolonej wodzie. Odłożyć na bok (tak, żeby się ze sobą nie skleiły)

Składniki sosu mięsnego:
  • 300g mielonego mięsa (wołowe, wieprzowo - wołowe)
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • suszone oregano, bazylia
  • słodka papryka, sól, pieprz
  • oliwa
  1. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przesmażyć kilka minut. 
  2. Dodać mielone mięso, dokładnie wymieszać, by nie zbijało się w grudki, smażyć, aż mięso się zetnie i troszkę zrumieni. 
  3. Dodać pomidory, przecier, wino i odrobinę posiekanej świeżej bazylii. Dokładnie wymieszać.
  4. Zmniejszyć ogień i dusić ok. 30 minut, aż płyn prawie całkiem odparuje, a sos zgęstnieje
  5. Po tym czasie doprawić sos suszonym oregano, bazylią, solą, pieprzem, słodką papryką.
 Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 litra mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki parmezanu
  1. Odlać pół szklanki mleka i zmieszać je dokładnie z mąką. Pozostałe mleko podgrzać w rondelku. 
  2. Kiedy już się będzie prawie gotować wlać mleko z mąką (najlepiej przez sitko, żeby uniknąć grudek) Szybko zamieszać i doprowadzić do wrzenia. 
  3. Do sosu dodać gałkę muszkatołową i parmezan, zamieszać.

Ponadto:
  • ok 30dag sera mozzarella lub żółtego, utartego
  • tarty parmezan
  • posiekana świeża bazylia

  1. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno położyć pierwszy płat ciasta, następnie warstwę sosu mięsnego, sos beszamelowy, posypać startym serem żółtym. Kolejny płat ciasta, sos mięsny, beszamel, ser... 
  2. Na wierzch położyć ostatni płat ciasta, polać resztą beszamelu, obsypać serem żółtym i parmezanem. 
  3. Piec w 200st ok 30min.
  4. Posypać tartym parmezanem i posiekaną bazylią.




                                       

No comments:

Post a Comment