Ciasto makaronowe:
- 200g mąki
- 2 jaja
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- Mąkę przesiać na stolnicę, do wgłębienia wbić jajka, wlać oliwę i wsypać sól. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić na pięć równych części i każdą rozwałkować na wielkość naczynia, w którym będzie pieczona lasagne.
- Ciasto można układać w formie surowe, ale ja nigdy tego nie próbowałam. Każdy płat obgotowuję ok 30sek w osolonej wodzie. Odłożyć na bok (tak, żeby się ze sobą nie skleiły)
Składniki sosu mięsnego:
- 300g mielonego mięsa (wołowe, wieprzowo - wołowe)
- puszka pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- suszone oregano, bazylia
- słodka papryka, sól, pieprz
- oliwa
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przesmażyć kilka minut.
- Dodać mielone mięso, dokładnie wymieszać, by nie zbijało się w grudki, smażyć, aż mięso się zetnie i troszkę zrumieni.
- Dodać pomidory, przecier, wino i odrobinę posiekanej świeżej bazylii. Dokładnie wymieszać.
- Zmniejszyć ogień i dusić ok. 30 minut, aż płyn prawie całkiem odparuje, a sos zgęstnieje
- Po tym czasie doprawić sos suszonym oregano, bazylią, solą, pieprzem, słodką papryką.
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/4 litra mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki parmezanu
- Odlać pół szklanki mleka i zmieszać je dokładnie z mąką. Pozostałe mleko podgrzać w rondelku.
- Kiedy już się będzie prawie gotować wlać mleko z mąką (najlepiej przez sitko, żeby uniknąć grudek) Szybko zamieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Do sosu dodać gałkę muszkatołową i parmezan, zamieszać.
Ponadto:
- ok 30dag sera mozzarella lub żółtego, utartego
- tarty parmezan
- posiekana świeża bazylia
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno położyć pierwszy płat ciasta, następnie warstwę sosu mięsnego, sos beszamelowy, posypać startym serem żółtym. Kolejny płat ciasta, sos mięsny, beszamel, ser...
- Na wierzch położyć ostatni płat ciasta, polać resztą beszamelu, obsypać serem żółtym i parmezanem.
- Piec w 200st ok 30min.
- Posypać tartym parmezanem i posiekaną bazylią.
No comments:
Post a Comment