Składniki na 2-3 porcje:
- 1 dynia o wadze ok. 2 kg
- 1 l wywaru/ bulionu warzywnego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- 1 łyżka utartego lub drobno posiekanego świeżego imbiru
- masło
- sól, pieprz, prażone pestki dyni
- opcjonalnie: śmietanka lub naturalny jogurt
- Dynię czyścimy z pestek i "wnętrzności", wyskrobujemy farsz (mi przydała się łyżka do drążenia melona) i kroimy go w kostkę.
- Cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło i na minutkę wrzucamy posiekaną cebulkę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ziemniaka, imbir oraz główną bohaterkę - dynię (odrobinę można zostawić do dekoracji)
- Całość smażymy kilka minut, stale mieszając, aż do momentu kiedy dynia trochę zmięknie.
- Wszystko zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Następnie zupę przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze raz zagotowujemy.
- Podajemy posypane prażonymi (na suchej patelni) pestkami dyni.
- Krem można delikatnie zabielić śmietanką lub udekorować keksem jogurtu naturalnego.
No comments:
Post a Comment