Monday, October 29, 2012

KREM Z DYNI I IMBIRU


Składniki na 2-3 porcje:
  • 1 dynia o wadze ok. 2 kg
  • 1 l wywaru/ bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka utartego lub drobno posiekanego świeżego imbiru
  • masło
  • sól, pieprz, prażone pestki dyni
  • opcjonalnie: śmietanka lub naturalny jogurt

  1. Dynię czyścimy z pestek i "wnętrzności", wyskrobujemy farsz (mi przydała się łyżka do drążenia melona) i kroimy go w kostkę.
  2. Cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i na minutkę wrzucamy posiekaną cebulkę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ziemniaka, imbir oraz główną bohaterkę - dynię (odrobinę można zostawić do dekoracji)
  4. Całość smażymy kilka minut, stale mieszając, aż do momentu kiedy dynia trochę zmięknie.
  5. Wszystko zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
  6. Następnie zupę przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze raz zagotowujemy.
  7. Podajemy posypane prażonymi (na suchej patelni) pestkami dyni.
  8. Krem można delikatnie zabielić śmietanką lub udekorować keksem jogurtu naturalnego.


No comments:

Post a Comment