Friday, April 20, 2012

TRADYCYJNY SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Składniki na okrągła blachę o średnicy 24-27 cm:
  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 20 dag masła
  • 15-20 dag cukru
  • 4 jaja, oddzielnie białka i żółtka
  • 50 g kaszki manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
  1. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem.
  2. Następnie dodajemy kaszę manną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i dalej ucieramy.
  3. Dalej ucierając, dodajemy twaróg i mascarpone, a na koniec delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek oraz bakaliami.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą serową. Wierzch wygładzamy. Pieczemy przez ok. 60-70 minut w temperaturze 175 st.C.
  5. Jak każdy sernik, i ten studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
  6. Dekorujemy polewą czekoladową i skórką pomarańczową.

Do dekoracji: polewa czekoladowa (gorzka czekolada roztopiona z mlekiem i masłem oraz kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania)




Źródło: Moje Wypieki

No comments:

Post a Comment