- 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 20 dag masła
- 15-20 dag cukru
- 4 jaja, oddzielnie białka i żółtka
- 50 g kaszki manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy lub rumowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
- Masło ucieramy na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem.
- Następnie dodajemy kaszę manną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i dalej ucieramy.
- Dalej ucierając, dodajemy twaróg i mascarpone, a na koniec delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek oraz bakaliami.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą serową. Wierzch wygładzamy. Pieczemy przez ok. 60-70 minut w temperaturze 175 st.C.
- Jak każdy sernik, i ten studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
- Dekorujemy polewą czekoladową i skórką pomarańczową.
Do dekoracji: polewa czekoladowa (gorzka czekolada roztopiona z mlekiem i masłem oraz kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania)
Źródło: Moje Wypieki
No comments:
Post a Comment