- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 7-8 g suchych
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, mieszamy z cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Do dużej miski przesiewamy resztę mąki. Robimy wgłębienie i dodajemy resztę składników: 90 ml ciepłej wody, oliwę, sól oraz rozczyn. Przez ok 10 minut wyrabiamy miękkie ciasto (można za pomocą miksera). Ciasto przekładamy do nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na dwa równe kawałki i staramy się, jak najmniej używając wałka, a raczej rozciągając je (we włoskim stylu:), uzyskać dwa duże placki. Układamy je na blachach nasmarowanych oliwą i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Sos do pizzy:
- 2 puszki pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprz
Na wierzch, w ilościach: według upodobań:
- mozzarella
- szynka parmeńska
- suszone pomidory
- rukola
- 2 puszki pomidorów zagotowujemy w garnuszku z przyprawami oraz oliwą. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10-20 minut, tak by odparował płyn, a sos wyraźnie zgęstniał.
- Sos dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy równomiernie na drożdżowych plackach.
- Obsypujemy utartą mozzarellą i posiekanymi suszonymi pomidorami.
- Zapiekamy 10-12 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (przez pierwsze 5 minut na termoobiegu)
- Upieczoną pizzę obficie posypujemy szynką parmeńską oraz świeżą rukolą.
Źródło: Kuchenne Figle
No comments:
Post a Comment