Tuesday, April 24, 2012

PIZZA Z RUKOLĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Składniki na 2 duże pizze:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7-8 g suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  1. Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, mieszamy z cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki. Robimy wgłębienie i dodajemy resztę składników: 90 ml ciepłej wody, oliwę, sól oraz rozczyn. Przez ok 10 minut wyrabiamy miękkie ciasto (można za pomocą miksera). Ciasto przekładamy do nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwa równe kawałki i staramy się, jak najmniej używając wałka, a raczej rozciągając je (we włoskim stylu:), uzyskać dwa duże placki. Układamy je na blachach nasmarowanych oliwą i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Sos do pizzy:

  • 2 puszki pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprz

Na wierzch, w ilościach: według upodobań:
  • mozzarella
  • szynka parmeńska
  • suszone pomidory
  • rukola

  1. 2 puszki pomidorów zagotowujemy w garnuszku z przyprawami oraz oliwą. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10-20 minut, tak by odparował płyn, a sos wyraźnie zgęstniał.
  2. Sos dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy równomiernie na drożdżowych plackach.
  3. Obsypujemy utartą mozzarellą i posiekanymi suszonymi pomidorami.
  4. Zapiekamy 10-12 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (przez pierwsze 5 minut na termoobiegu)
  5. Upieczoną pizzę obficie posypujemy szynką parmeńską oraz świeżą rukolą.


Źródło: Kuchenne Figle

No comments:

Post a Comment