Friday, April 20, 2012

BUŁKI KAJZERKI


Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej) na ok. 20 sztuk:
  • 500 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/4 l letniego mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • po szczypcie pieprzu, gałki muszkatołowej
  • żółtko, rozbełtane z odrobiną mleka
  • do posypania: mak, sezam, siemię lniane
  • do blachy: masło

  1. Mąkę przesiewamy do miski. We wgłębieniu w mące przygotowujemy rozczyn: wkruszyć drożdże, wlać mleko, zamieszać z niewielką ilością mąki i pozostawić pod przykryciem na 15 minut.
  2. Roztopione masło mieszamy z jajem, solą, pieprzem, gałką i wlewamy do rozczynu. Zagniatamy gładkie ciasto drożdżowe i ponownie odstawiamy pod przykryciem na godzinkę do wyrośnięcia.
  3. Blachę smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na jednakowe kawałki o wadze ok. 40 g i rękami oprószonymi mąką, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze, pozostawiając odstępy, i lekko spłaszczamy dłonią.
  4. Znów odstawiamy pod przykryciem na dalsze 20 minut. Po tym czasie smarujemy wierzchy bułeczek żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy makiem, sezamem lub siemieniem. Na koniec bułeczki ostrym nożem nacinamy na krzyż.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C, na drugim od dołu poziomie, przez ok. 20 minut. Na początku pieczenia skropić ścianki piekarnika wodą.

No comments:

Post a Comment