Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej) na ok. 20 sztuk:
- 500 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 1/4 l letniego mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- po szczypcie pieprzu, gałki muszkatołowej
- żółtko, rozbełtane z odrobiną mleka
- do posypania: mak, sezam, siemię lniane
- do blachy: masło
- Mąkę przesiewamy do miski. We wgłębieniu w mące przygotowujemy rozczyn: wkruszyć drożdże, wlać mleko, zamieszać z niewielką ilością mąki i pozostawić pod przykryciem na 15 minut.
- Roztopione masło mieszamy z jajem, solą, pieprzem, gałką i wlewamy do rozczynu. Zagniatamy gładkie ciasto drożdżowe i ponownie odstawiamy pod przykryciem na godzinkę do wyrośnięcia.
- Blachę smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na jednakowe kawałki o wadze ok. 40 g i rękami oprószonymi mąką, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze, pozostawiając odstępy, i lekko spłaszczamy dłonią.
- Znów odstawiamy pod przykryciem na dalsze 20 minut. Po tym czasie smarujemy wierzchy bułeczek żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy makiem, sezamem lub siemieniem. Na koniec bułeczki ostrym nożem nacinamy na krzyż.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C, na drugim od dołu poziomie, przez ok. 20 minut. Na początku pieczenia skropić ścianki piekarnika wodą.
No comments:
Post a Comment