Składniki na 20 muffinek:
- 100g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 kawałków chałwy waniliowej
- ziarenka kawy rozpuszczalnej
- Tradycyjnie, jak to przy muffinach - łączymy osobno mokre i osobno suche składniki.
- Roztopione i przestudzone masło, mleko, przestudzoną kawę, cukier, cukier waniliowy oraz jajo.
- A w dużej misce: mąkę, sól, proszek do pieczenia.
- Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia składników.
- Foremki do muffinek (u mnie silikonowe) napełniamy do połowy ciastem, następnie układamy kostkę chałwy i przykrywamy drugą połową ciasta.
- Muffinki posypujmy dekoracyjnie ziarenkami kawy rozpuszczalnej.
- Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C
Źródło: Fabryka Smaku
No comments:
Post a Comment