Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mrożonego szpinaku (powinien być taki zupełnie rozdrobniony, ja używałam tego liściastego)
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- ok. pół szklanki gorącej wody
- Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy szpinak, 2 lekko rozbełtane jajka, olej, sól, rozmrożony szpinak oraz tyle wody by wyszło nam ładne, elastyczne ciasto.
- Zagniatamy kilka minut.
Farsz:
- 200 g białego twarogu półtłustego
- 250 g sera typu feta
- 100 g suszonych pomidorów, drobno posiekanych
- 1 żółtko
- pieprz
- Oba rodzaje sera mieszamy widelcem z żółtkiem, dodajemy posiekane pomidory i doprawiamy pieprzem. Soli nie używamy, bo sama feta oraz pomidory nadają już dostatecznie słony smak.
- Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy kółka o średnicy 8-10 cm i lepimy pierogi.
- Gotujemy je w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, przez jakieś 3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch.
- Najlepiej smakują podsmażane. Jak to zwykle pierogi :)
Źródło: Lejdi of The House
No comments:
Post a Comment