Tuesday, April 24, 2012

SZPINAKOWE PIEROGI Z SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki na ok 30 pierogów:

Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mrożonego szpinaku (powinien być taki zupełnie rozdrobniony, ja używałam tego liściastego)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • ok. pół szklanki gorącej wody
  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy szpinak, 2 lekko rozbełtane jajka, olej, sól, rozmrożony szpinak oraz tyle wody by wyszło nam ładne, elastyczne ciasto.
  2. Zagniatamy kilka minut.

Farsz:
  • 200 g białego twarogu półtłustego
  • 250 g sera typu feta
  • 100 g suszonych pomidorów, drobno posiekanych
  • 1 żółtko
  • pieprz
  1. Oba rodzaje sera mieszamy widelcem z żółtkiem, dodajemy posiekane pomidory i doprawiamy pieprzem. Soli nie używamy, bo sama feta oraz pomidory nadają już dostatecznie słony smak.
  2. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy kółka o średnicy 8-10 cm i lepimy pierogi.
  3. Gotujemy je w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, przez jakieś 3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch.
  4. Najlepiej smakują podsmażane. Jak to zwykle pierogi :)


Źródło: Lejdi of The House

No comments:

Post a Comment