- 2-3 łyżki oliwy
- 1200 g marchewki, obranej i pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki świeżo utartego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy*
- 2 łyżeczki curry*
- 2,5 litra bulionu
- 450 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
- *można zastąpić jakąś mieszanką indyjskich przypraw
- W woku (lub gigantycznej patelni:) zeszklić drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i utarty imbir.
- Następnie dodajemy posiekaną marchew oraz przyprawy (curry, kurkumę) i kilka minut smażymy, mieszając.
- Zalewamy całość bulionem i na małym ogniu, gotujemy pod przykryciem, przez 30 minut.
- Po tym czasie miksujemy wszystko blenderem na gładki krem (można dodatkowo przetrzeć przez sitko, ale ja tego nie robiłam, bo lubię geste, zawiesiste kremy)
- Dodajemy mleczko kokosowe, sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i zagotowujemy raz jeszcze.
- Podajemy udekorowane świeżą natką.
Źródło: Lepszy Smak
No comments:
Post a Comment