Tuesday, March 13, 2012

SEZAMOWA WIEPRZOWINA Z DAKTYLAMI

I znów moja ulubiona kuchnia...


Składniki na 4 porcje:
  • 450 g ładnej wieprzowiny (lub wołowiny), pokrojonej w 5 cm plasterki
  • 20-30 suszonych daktyli bez pestek, namoczonych
  • 4 łyżki gorącego oleju sezamowego
  • 2,5 cm świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 3 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki

Przyprawy A:
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Przyprawy B:
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 200 ml wywaru wołowego
  • sól

Sos:
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki sezamu (prażonego na suchej patelni)

  1. Przyprawy A wymieszać i ok 30 minut marynować w nich mięso. Po tym czasie mięso odcedzić, a marynatę wylać.
  2. Osuszone daktyle pokroić na wzdłuż 4, na cienkie paseczki, i wymieszać z przyprawami B.
  3. W woku rozgrzać olej i smażyć kilka minut dymkę oraz imbir. Wyjąć na talerz.
  4. Następnie w woku przesmażyć mięso. Kiedy się zetnie i zarumieni, dodać dymkę, imbir oraz daktyle z przyprawami i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny.
  5. Podawać posypane prażonym ziarnem sezamu i z dodatkiem np. ryżu.

No comments:

Post a Comment