Składniki na 4 porcje:
- 450 g ładnej wieprzowiny (lub wołowiny), pokrojonej w 5 cm plasterki
- 20-30 suszonych daktyli bez pestek, namoczonych
- 4 łyżki gorącego oleju sezamowego
- 2,5 cm świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki
- 3 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
Przyprawy A:
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Przyprawy B:
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 200 ml wywaru wołowego
- sól
Sos:
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki sezamu (prażonego na suchej patelni)
- Przyprawy A wymieszać i ok 30 minut marynować w nich mięso. Po tym czasie mięso odcedzić, a marynatę wylać.
- Osuszone daktyle pokroić na wzdłuż 4, na cienkie paseczki, i wymieszać z przyprawami B.
- W woku rozgrzać olej i smażyć kilka minut dymkę oraz imbir. Wyjąć na talerz.
- Następnie w woku przesmażyć mięso. Kiedy się zetnie i zarumieni, dodać dymkę, imbir oraz daktyle z przyprawami i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny.
- Podawać posypane prażonym ziarnem sezamu i z dodatkiem np. ryżu.
No comments:
Post a Comment