- 4 piersi kurczaka, pokrojone w cienkie plasterki
- 100g orzeszków nerkowca
- 2 posiekane cebuli dymi wraz ze szczypiorem, pokrojone w kosteczkę
- mały (ok 5cm) kawałek świeżego imbiru), posiekany w cienkie plasterki
- 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 100g mrożonego zielonego groszku
- mała puszka pędów bambusa w plasterkach
- 1 mała cebula pokrojona w pióra
- olej sezamowy
Przyprawy:
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
Sos:
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200ml bulionu
- 1 łyżka sosu Hoi Sin (pominęłam)
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz, kurkuma
- Kurczaka obtoczyć w mące kukurydzianej i wymieszać z przyprawami. Odstawić na na 30 minut.
- W woku rozgrzać olej sezamowy i przesmażyć na nim pędy bambusa, cebulę, imbir i czosnek, dymkę ze szczypiorem. Smażyć, mieszając, ok 3-4 minuty.
- Dodać groszek i smażyć kolejne kilka minut, mieszając
- Warzywa wyjąc na talerz.
- W woku rozgrzać kolejną porcję oleju sezamowego i przesmażyć na nim kurczaka, tak, by mięso się ścięło i lekko zarumieniło.
- Dodać warzywa, wymieszać i zalać bulionem, przyprawić.
- Dusić kilka minut na małym ogniu, a na koniec dodać oba rodzaje mąki rozmieszane z odrobiną zimnej wody. Dokładnie zamieszać, aż sos zgęstnieje.
- Na suchej patelni podprażyć orzeszki nerkowca i wmieszać do sosu.
- Podawać np. z ryżem basmati i posypane czarnym sezamem.
No comments:
Post a Comment