Thursday, March 1, 2012

KURCZAK Z PĘDAMI BAMBUSA I ORZESZKAMI NERKOWCA

Składniki na 4 małe lub 3 duże porcje:
  • 4 piersi kurczaka, pokrojone w cienkie plasterki
  • 100g orzeszków nerkowca
  • 2 posiekane cebuli dymi wraz ze szczypiorem, pokrojone w kosteczkę
  • mały (ok 5cm) kawałek świeżego imbiru), posiekany w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 100g mrożonego zielonego groszku
  • mała puszka pędów bambusa w plasterkach
  • 1 mała cebula pokrojona w pióra
  • olej sezamowy

Przyprawy:

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Sos:

  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200ml bulionu
  • 1 łyżka sosu Hoi Sin (pominęłam)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz, kurkuma
  1. Kurczaka obtoczyć w mące kukurydzianej i wymieszać z przyprawami. Odstawić na na 30 minut.
  2. W woku rozgrzać olej sezamowy i przesmażyć na nim pędy bambusa, cebulę, imbir i czosnek, dymkę ze szczypiorem. Smażyć, mieszając, ok 3-4 minuty.
  3. Dodać groszek i smażyć kolejne kilka minut, mieszając
  4. Warzywa wyjąc na talerz.
  5. W woku rozgrzać kolejną porcję oleju sezamowego i przesmażyć na nim kurczaka, tak, by mięso się ścięło i lekko zarumieniło.
  6. Dodać warzywa, wymieszać i zalać bulionem, przyprawić.
  7. Dusić kilka minut na małym ogniu, a na koniec dodać oba rodzaje mąki rozmieszane z odrobiną zimnej wody. Dokładnie zamieszać, aż sos zgęstnieje.
  8. Na suchej patelni podprażyć orzeszki nerkowca i wmieszać do sosu.
  9. Podawać np. z ryżem basmati i posypane czarnym sezamem.

No comments:

Post a Comment