Składniki na 4 porcje:
- 3 małe piersi kurczaka, pokrojone w kosteczkę ok. 2,5 cm
- olej do głębokiego smażenia
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 duża cebula, pokrojona w 1 cm piórka
- 1 marchew, pokrojona w cienkie plasterki
- 2-3 cm kawałek świeżego imbiru, w cienkich plastrekach
Ciasto:
- mąka kukurydziana i pszenna w proporcjach 3:1
- na każdą łyżkę mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- na każdą łyżkę mąki pszennej - 2 łyżki oleju
- woda
Przyprawy:
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka gorącego oleju
- 1 łyżka wody
Sos słodko-kwaśny:
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 250 ml wywaru z kurczaka
- 4 łyżki octu czerwonego lub białego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
- 2 łyżki gorącego oleju
- Mięso zamarynować w przyprawach i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać marynatę, osuszyć kawałki mięsa i obtoczyć je w mące kukurydzianej (wówczas ciasto będzie lepiej do nich przywierać)
- Składniki ciasta wymieszać z taką ilością wody, by było dość gęste i dobrze obtaczało kawałki mięsa.
- Kostki mięsa obtaczać w cieście i smażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Osączyć na ręczniku papierowym i trzymać w cieple.
- W woku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę, marchewkę, a pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać składniki sosu słodko-kwaśnego i gotować 2-3 minuty na małym ogniu, pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.
- Kawałki mięsa w cieście polać sosem i od razu podawać.
Zaintrygował mnie sos słodko-kwaśny. Nigdy go sama nie przyrządzałam.
ReplyDelete