Tuesday, March 13, 2012

KURCZAK W CIEŚCIE, W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM


Składniki na 4 porcje:
  • 3 małe piersi kurczaka, pokrojone w kosteczkę ok. 2,5 cm
  • olej do głębokiego smażenia
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 duża cebula, pokrojona w 1 cm piórka
  • 1 marchew, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2-3 cm kawałek świeżego imbiru, w cienkich plastrekach

Ciasto:
  • mąka kukurydziana i pszenna w proporcjach 3:1
  • na każdą łyżkę mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • na każdą łyżkę mąki pszennej - 2 łyżki oleju
  • woda
(Czyli np.: 6 łyżek m.kukurydzianej + 2 łyżki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia +4 łyżki oleju)

Przyprawy:
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka gorącego oleju
  • 1 łyżka wody

Sos słodko-kwaśny:
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 250 ml wywaru z kurczaka
  • 4 łyżki octu czerwonego lub białego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki gorącego oleju

  1. Mięso zamarynować w przyprawach i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać marynatę, osuszyć kawałki mięsa i obtoczyć je w mące kukurydzianej (wówczas ciasto będzie lepiej do nich przywierać)
  2. Składniki ciasta wymieszać z taką ilością wody, by było dość gęste i dobrze obtaczało kawałki mięsa.
  3. Kostki mięsa obtaczać w cieście i smażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Osączyć na ręczniku papierowym i trzymać w cieple.
  4. W woku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę, marchewkę, a pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać składniki sosu słodko-kwaśnego i gotować 2-3 minuty na małym ogniu, pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.
  5. Kawałki mięsa w cieście polać sosem i od razu podawać.

1 comment:

  1. Zaintrygował mnie sos słodko-kwaśny. Nigdy go sama nie przyrządzałam.

    ReplyDelete