Friday, February 24, 2012

MUFFINY PĄCZKOWE


Składniki na 10-12 muffinek:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 małego słoiczka ulubionego dżemu (użyłam maminego z czarnej porzeczki :)
  • ok. 60 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (zwykły cukier rozdrobniłam w moździerzu)
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Suche składniki, a więc mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową, cynamon i cukier mieszamy w dużej misce.
  2. W drugim naczyniu łączymy rozbełtane jajko, olej i mleko.
  3. Płynne składniki wlewamy do misy z suchymi i mieszamy, aż do ich połączenia.
  4. Tym razem nie pieczemy muffinek w papierowych papilotach, ponieważ zaraz po wyjęciu z piekarnika należy je usunąć z formy. Dlatego najlepiej piec w foremce silikonowej lub tradycyjną formę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  5. Do każdego zagłębienia nakładamy sporą łyżkę ciasta, następnie po małej łyżeczce dżemu i przykrywamy pozostałym ciastem.
  6. Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180 st.
  7. Zaraz po upieczeniu wyciągamy z foremek i obtaczamy najpierw w roztopionym maśle a następnie w cukrze wymieszanym z cynamonem i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.



Przepis podstawowy: Moje Wypieki

No comments:

Post a Comment