Składniki na 10-12 muffinek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 małego słoiczka ulubionego dżemu (użyłam maminego z czarnej porzeczki :)
- ok. 60 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru (zwykły cukier rozdrobniłam w moździerzu)
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
- Suche składniki, a więc mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową, cynamon i cukier mieszamy w dużej misce.
- W drugim naczyniu łączymy rozbełtane jajko, olej i mleko.
- Płynne składniki wlewamy do misy z suchymi i mieszamy, aż do ich połączenia.
- Tym razem nie pieczemy muffinek w papierowych papilotach, ponieważ zaraz po wyjęciu z piekarnika należy je usunąć z formy. Dlatego najlepiej piec w foremce silikonowej lub tradycyjną formę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Do każdego zagłębienia nakładamy sporą łyżkę ciasta, następnie po małej łyżeczce dżemu i przykrywamy pozostałym ciastem.
- Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180 st.
- Zaraz po upieczeniu wyciągamy z foremek i obtaczamy najpierw w roztopionym maśle a następnie w cukrze wymieszanym z cynamonem i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
Przepis podstawowy: Moje Wypieki
No comments:
Post a Comment