Tuesday, January 24, 2012

KAWOWE MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ


Składniki na 12 sztuk:
  • 250 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 120 cukru
  • 80 ml oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 75 ml mocnej kawy
  • 150 g białej czekolady
  • cukier puder do posypania

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
  2. jajko rozmącić z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, kwaśną śmietana (lub jogurtem) oraz kawą.
  3. Suche składniki połączyć z mokrymi.
  4. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do zagłębień, ułożyć po 2 kostki białej czekolady i przykryć pozostałym ciastem.
  5. Muffiny piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 st.C.
  6. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.

No comments:

Post a Comment