Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 120 cukru
- 80 ml oleju
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 75 ml mocnej kawy
- 150 g białej czekolady
- cukier puder do posypania
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
- jajko rozmącić z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, kwaśną śmietana (lub jogurtem) oraz kawą.
- Suche składniki połączyć z mokrymi.
- Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do zagłębień, ułożyć po 2 kostki białej czekolady i przykryć pozostałym ciastem.
- Muffiny piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 st.C.
- Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment