Tuesday, January 10, 2012

TORT MAKOWY Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Składniki na 3 spody biszkoptowe o średnicy ok. 23 cm
  • 5 jajek, osobno żółtka i białka
  • 150 g cukru
  • 3-4 łyżki mielonych migdałów
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g suchego maku (nie mielonego)

Na poncz:
pół szklanki rumu, wymieszanego z wodą w proporcjach 1:1

  1. Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. na koniec powoli dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając.
  2. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, migdałami, proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy do piany z białek i delikatnie mieszamy (można mikserem na najwolniejszych obrotach)
  3. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 st.C, do "suchego patyczka". Po wystudzeniu kroimy wzdłuż 2 razy.
  4. MÓJ SPOSÓB: Ciasto dzielę na 3 równe części i piekę każdy blat osobno, ok. 15 minut.
  5. każdy blat ponczujemy rumową mieszanką.

Składniki kremu:
  • 300 g białej czekolady (używam zawsze Milka)
  • 400 ml śmietany kremówki (używam śmietanki Łowickiej 30%)
  • Dżem z czarnej porzeczki do przełożenia.

  1. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
  2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Trzeba bardzo pilnować, by nie przegapić odpowiedniego momentu. Masa ma być prawie całkowicie ostudzona, ale nadal lejąca.
  3. Do ubitej śmietany bardzo powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę, ciągle miksując na średnich obrotach, uważając by śmietana się nie zważyła.

Przygotowanie tortu:
  1. Pierwszy blat smarujemy najpierw dżemem z porzeczki, a następnie kremem z białej czekolady, przykrywamy kolejnym i powtarzamy czynność. Przykrywamy kolejnym blatem i całość dekorujemy pozostałym kremem. Radzę dość oszczędnie smarować blaty, by kremu starczyło na wierzch :) Boki można udekorować np. prażonymi płatkami migdałów lub wiórkami białej czekolady.


Przepis pochodzi z Moje Wypieki






2 comments:

  1. Dziękuję! :) I naprawdę rewelacyjnie smakuje! Rarytas dla wielbicieli białej czekolady :) Do tego nie wymaga dużo pracy. Polecam!

    ReplyDelete