ŚRODZIEMNOMORSKA ZUPA RYBNA Z ZIOŁOWYMI GRZANKAMI
Składniki na 4 porcje zupy:- 1/2 łyżeczki szafranu
- 3 łyżeczki oleju
- 2 duże cebule, pokrojone w cienkie piórka
- 1 por, tylko biała część, drobno posikana
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- liście laurowe
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
- 1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki na kęs
- 500g pomidorów w puszcze, krojonych (lub w sezonie - świeżych pomidorów, obranych ze skórki i posiekanych)
- 1/2 kubka przecieru pomidorowego
- 500ml wywaru z ryb
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 500 g filetów z ryby, bez skórki(użyłam łososia i dorsza), w kawałkach na kęs
- 300 g dużych krewetek, obranych
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- W miseczce namoczyć szafran w łyżkach wrzątku.
- W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać cebulę, por, czosnek, listki laurowe oraz majeranek. Przykryć i smażyć na małym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie miękka. Dodać skórkę pomarańczy, paprykę, odcedzone pomidory i wino. Przykryć i dusić następne 10 minut.
- Do rondla dodać wywar z ryb, przecier pomidorowy, cukier i szafran (wraz z zalewą) Dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia kolejne 15 minut.
- Dodać kawałki ryby i krewetki. Gotować pod przykryciem 8 minut.
- Doprawić solą i pieprzem oraz połową pietruszki. Usunąć listki laurowe.
- Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami.
Na grzanki:- kilka skibek pszennego pieczywa
- 3 łyżki masła
- po łyżeczce suszonych ziół - tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli
- Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić wszystkie przyprawy i przesmażyć dosłownie pół minutki, tak by zaczęły mocno pachnieć. Dodać grzanki i obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor.
- Dla uzyskania bardziej chrupiących grzanek, podpiekłam je kilka minut w nagrzanym do 200 st. piekarniku.
No comments:
Post a Comment