Thursday, December 15, 2011

ŚRODZIEMNOMORSKA ZUPA RYBNA Z ZIOŁOWYMI GRZANKAMI

Składniki na 4 porcje zupy:
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 3 łyżeczki oleju
  • 2 duże cebule, pokrojone w cienkie piórka
  • 1 por, tylko biała część, drobno posikana
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki na kęs
  • 500g pomidorów w puszcze, krojonych (lub w sezonie - świeżych pomidorów, obranych ze skórki i posiekanych)
  • 1/2 kubka przecieru pomidorowego
  • 500ml wywaru z ryb
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 500 g filetów z ryby, bez skórki(użyłam łososia i dorsza), w kawałkach na kęs
  • 300 g dużych krewetek, obranych
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  1. W miseczce namoczyć szafran w łyżkach wrzątku.
  2. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać cebulę, por, czosnek, listki laurowe oraz majeranek. Przykryć i smażyć na małym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie miękka. Dodać skórkę pomarańczy, paprykę, odcedzone pomidory i wino. Przykryć i dusić następne 10 minut.
  3. Do rondla dodać wywar z ryb, przecier pomidorowy, cukier i szafran (wraz z zalewą) Dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia kolejne 15 minut.
  4. Dodać kawałki ryby i krewetki. Gotować pod przykryciem 8 minut.
  5. Doprawić solą i pieprzem oraz połową pietruszki. Usunąć listki laurowe.
  6. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami.
Na grzanki:
  • kilka skibek pszennego pieczywa
  • 3 łyżki masła
  • po łyżeczce suszonych ziół - tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • szczypta soli
  1. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić wszystkie przyprawy i przesmażyć dosłownie pół minutki, tak by zaczęły mocno pachnieć. Dodać grzanki i obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor.
  2. Dla uzyskania bardziej chrupiących grzanek, podpiekłam je kilka minut w nagrzanym do 200 st. piekarniku.

No comments:

Post a Comment