
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki maki razowej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- lekko rozbełtane jajko
- łyżeczka soli
- ok pół szklanki cieplej wody
- łyżka oliwy
- Mąkę przesiewamy na stolnice, do wgłębienia wlewamy jajko, oliwę, wsypujemy sól i dolewamy tyle wody, ile potrzeba, by zagnieść mięciutkie ciasto. Ugniatamy chwilkę.
- Odrywamy mniejsze części i wałkujemy dość cienko. Wykrawamy duże koła, nakładamy porcję farszu i sklejamy pierogi.
- Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy i gotujemy ok. 1 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Składniki farszu:
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej, ugotowanej według przepisu na opakowaniu
- pół pora
- 25dag półtłustego twarogu
- masło
- sól, pieprz
- Por pokroić w cieniutkie paseczki i zeszklić na maśle.
- Twaróg rozdrobnić widelcem.
- Kaszę, twaróg i por wymieszać dokładnie widelcem. Doprawić solą i pieprzem.
No comments:
Post a Comment