Monday, August 8, 2011

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM


Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki maki razowej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • lekko rozbełtane jajko
  • łyżeczka soli
  • ok pół szklanki cieplej wody
  • łyżka oliwy

  1. Mąkę przesiewamy na stolnice, do wgłębienia wlewamy jajko, oliwę, wsypujemy sól i dolewamy tyle wody, ile potrzeba, by zagnieść mięciutkie ciasto. Ugniatamy chwilkę.
  2. Odrywamy mniejsze części i wałkujemy dość cienko. Wykrawamy duże koła, nakładamy porcję farszu i sklejamy pierogi.
  3. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy i gotujemy ok. 1 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Składniki farszu:
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej, ugotowanej według przepisu na opakowaniu
  • pół pora
  • 25dag półtłustego twarogu
  • masło
  • sól, pieprz
  1. Por pokroić w cieniutkie paseczki i zeszklić na maśle.
  2. Twaróg rozdrobnić widelcem.
  3. Kaszę, twaróg i por wymieszać dokładnie widelcem. Doprawić solą i pieprzem.









No comments:

Post a Comment