Monday, July 4, 2011

SPAGHETTI Z ANCHOIS, CZARNYMI OLIWKAMI I KAPARAMI


Składniki na 3 porcje:
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • mały słoiczek filetów anchois, posiekanych
  • 750g pomidorów, obranych ze skórki i drobno pokrojonych
  • 100g czarnych oliwek bez pestek
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 400g makaronu spaghetti
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i przesmazyć na niej cebulkę. Dodać czosnek i połowę filetow anchois. Smażyć kilka minut na wolnym ogniu, mieszając, aż anchois całkowicie się rozpadną.
Dodać pomidory, wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać oliwki i kapary oraz skórkę i sok z cytryny, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze 5 minut.
W tym czasie ugotować makaron al dente.
Przecedzić, zahartować zimna wodą i wymieszać z odrobiną oliwy. Makaron połączyć z sosem i podawać posypanę natką pietruszki oraz tartą skórką cytryny.




No comments:

Post a Comment