
Składniki na 3 porcje:
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- mały słoiczek filetów anchois, posiekanych
- 750g pomidorów, obranych ze skórki i drobno pokrojonych
- 100g czarnych oliwek bez pestek
- 2-3 łyżki kaparów
- 400g makaronu spaghetti
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i przesmazyć na niej cebulkę. Dodać czosnek i połowę filetow anchois. Smażyć kilka minut na wolnym ogniu, mieszając, aż anchois całkowicie się rozpadną.
Dodać pomidory, wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać oliwki i kapary oraz skórkę i sok z cytryny, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze 5 minut.
W tym czasie ugotować makaron al dente.
Przecedzić, zahartować zimna wodą i wymieszać z odrobiną oliwy. Makaron połączyć z sosem i podawać posypanę natką pietruszki oraz tartą skórką cytryny.


No comments:
Post a Comment