Monday, July 25, 2011

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA



Składniki ciasta naleśnikowego:
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 i 1/4 szklanki mleka (razem ma być 2,5 szklanki płynu)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki umieścić w mikserze i dokładnie połączyć na gładką masę.
Usmażyć cieniuteńkie naleśniki (najlepiej na patelni teflonowej, bez tłuszczu)

Składniki na farsz:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w kawałkach (nie miazgi;)
  • 1 małe opakowanie sera feta
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • posiekane, podprażone orzechy włoskie
+ odrobina roztopionego masła do wysmarowania blaszki i polania naleśników

Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej, przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku.
Następnie dodajemy rozmrożony szpinak, doprawiamy przyprawami i smażymy chwilę na dużym ogniu, a następnie przykrywamy i dusimy jeszcze kila minut na małym.

Szpinakowy farsz nakładać na 1/4 powierzchni naleśnika, posypać pokrojonym w kosteczkę serem feta oraz odrobiną orzechów. Naleśnik złożyć na pół i znów na pół, by powstał "trójkąt". I tak postępujemy z każdym naleśnikiem, aż do wyczerpania farszu (lub naleśników:)

Małą blaszkę delikatnie smarujemy masłem i układamy naleśniki z farszem. Polewamy je odrobiną masła, by nie wyschły podczas pieczenia.
Zapiekamy ok. 10-15 minut w temp. 200st. C.
















No comments:

Post a Comment