
Składniki ciasta naleśnikowego:
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 1 i 1/4 szklanki mleka (razem ma być 2,5 szklanki płynu)
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i dokładnie połączyć na gładką masę.
Usmażyć cieniuteńkie naleśniki (najlepiej na patelni teflonowej, bez tłuszczu)
Składniki na farsz:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w kawałkach (nie miazgi;)
- 1 małe opakowanie sera feta
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- posiekane, podprażone orzechy włoskie
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej, przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku.
Następnie dodajemy rozmrożony szpinak, doprawiamy przyprawami i smażymy chwilę na dużym ogniu, a następnie przykrywamy i dusimy jeszcze kila minut na małym.
Szpinakowy farsz nakładać na 1/4 powierzchni naleśnika, posypać pokrojonym w kosteczkę serem feta oraz odrobiną orzechów. Naleśnik złożyć na pół i znów na pół, by powstał "trójkąt". I tak postępujemy z każdym naleśnikiem, aż do wyczerpania farszu (lub naleśników:)
Małą blaszkę delikatnie smarujemy masłem i układamy naleśniki z farszem. Polewamy je odrobiną masła, by nie wyschły podczas pieczenia.
Zapiekamy ok. 10-15 minut w temp. 200st. C.

No comments:
Post a Comment