Monday, July 4, 2011

PIZZA Z SALAMI, OLIWKAMI I CZOSNKIEM


Chyba znalazłam w końcu przepis na idealne ciasto na pizzę! Gdybym jeszcze miała specjalny piec, to byłaby zupełnie jak w pizzerii. Po fakcie (pieczenia:) wynalazałam w sieci pewną wskazówkę, jak piec pizzę w domowym piekarniku, żeby była jak najbardziej zbliżona do tej z pizzerii.. Ale o tym następnym razem!
Wyjątkowo nie podaję dokładnych proporcji (jeśli chodzi o składniki na wierzch pizzy) bo chyba każdy ma swoje upodobania czego woli mieć na cieście więcej, a czego mniej :)

Składniki na ciasto (duża kwadratowa blacha lub 2-3 mniejsze krążki):
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
Drożdzę rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 15 minut.
Do dużej miski przesiać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego oliwę, wodę z drożdżami i wyspać sól.
Wyrobić ciasto i odstawić je, w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować 2-3 mniejsze okrągłe placki lub wylepić całą kwadratową blachę, zostawiając grubsze brzegi. Ciasto jest bardzo elastyczne i można je formować w rękach, nie używając wałka.


Składniki na sos:
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • odrobina wody
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazyli, piosiekane
  • suszone oregano
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty prze praskę

Składniki na wierzch pizzy:
  • 1 opakowanie mozzarelli, pokrojonej w cienkie plastry
  • kostka żółtego sera (utarta na grubych oczkach)
  • 4 ząbki czosnku posiekane
  • 1 czerowna cebula pokrojona w piórka
  • 2 garści czarnych oliwek
  • 4-5 pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w plasterki
  • 10-15 plasterków salami
Ciasto posmarować sosem, posypać żółtym serem, następnie obłożyć plasterkami mozzarelli i w kolejności obłożyć: plasterkami pomidora, salami, oliwkami, cebulą, a na koniec posypać posiekanym czosnkiem.

Pizzę piec 15-20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika.

Podawać posypaną listkami świeżej bazylii.








No comments:

Post a Comment