
Chyba znalazłam w końcu przepis na idealne ciasto na pizzę! Gdybym jeszcze miała specjalny piec, to byłaby zupełnie jak w pizzerii. Po fakcie (pieczenia:) wynalazałam w sieci pewną wskazówkę, jak piec pizzę w domowym piekarniku, żeby była jak najbardziej zbliżona do tej z pizzerii.. Ale o tym następnym razem!
Wyjątkowo nie podaję dokładnych proporcji (jeśli chodzi o składniki na wierzch pizzy) bo chyba każdy ma swoje upodobania czego woli mieć na cieście więcej, a czego mniej :)
Składniki na ciasto (duża kwadratowa blacha lub 2-3 mniejsze krążki):
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3,5 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
Do dużej miski przesiać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego oliwę, wodę z drożdżami i wyspać sól.
Wyrobić ciasto i odstawić je, w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować 2-3 mniejsze okrągłe placki lub wylepić całą kwadratową blachę, zostawiając grubsze brzegi. Ciasto jest bardzo elastyczne i można je formować w rękach, nie używając wałka.
Składniki na sos:
- słoiczek przecieru pomidorowego
- odrobina wody
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazyli, piosiekane
- suszone oregano
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty prze praskę
Składniki na wierzch pizzy:
- 1 opakowanie mozzarelli, pokrojonej w cienkie plastry
- kostka żółtego sera (utarta na grubych oczkach)
- 4 ząbki czosnku posiekane
- 1 czerowna cebula pokrojona w piórka
- 2 garści czarnych oliwek
- 4-5 pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w plasterki
- 10-15 plasterków salami
Pizzę piec 15-20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika.
Podawać posypaną listkami świeżej bazylii.
No comments:
Post a Comment