w ogródku zaczerwieniły się już porzeczki, więc czas wykorzystać je na lekkie, niesłodkie, kruche i orzeźwiające ciasto. Klasyk wśród letnich wypieków. Najlepiej smakuje w towarzystwie ubitej słodkiej śmietanki :)


Składniki na kruche ciasto:
Po tym czasie cienko rozwałkować (najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia) i wylepić formę do tarty, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Spód wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Przykryć folią aluminiową i piec 15 minut w temp. 190 st.C, następnie usnąć folię i piec jeszcze ok 13 minut ale już w teperaturze 180 st.C.
Ciasto wystudzić.
Składniki na wierzch tarty:
porzeczki umyć i obrać z szypułek. Równo rozłożyć na cieście.
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (mniej więcej 400 ml) i odstawić do częściowego stęgnięcia. Kiedy już będzie miała konsystencję rzadkiego kisielu, zalać owoce. Wyrównać powierzchnię i odstawić do lodówki aż do całkowitego stęgnięcia.

- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
Po tym czasie cienko rozwałkować (najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia) i wylepić formę do tarty, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Spód wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Przykryć folią aluminiową i piec 15 minut w temp. 190 st.C, następnie usnąć folię i piec jeszcze ok 13 minut ale już w teperaturze 180 st.C.
Ciasto wystudzić.
Składniki na wierzch tarty:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1/5 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego + 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- ok 30 dag porzeczek
- 1 opakowanie czerwonej galaretki
porzeczki umyć i obrać z szypułek. Równo rozłożyć na cieście.
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (mniej więcej 400 ml) i odstawić do częściowego stęgnięcia. Kiedy już będzie miała konsystencję rzadkiego kisielu, zalać owoce. Wyrównać powierzchnię i odstawić do lodówki aż do całkowitego stęgnięcia.

No comments:
Post a Comment