Saturday, June 25, 2011

TARTA Z BUDYNIEM I PORZECZKAMI

w ogródku zaczerwieniły się już porzeczki, więc czas wykorzystać je na lekkie, niesłodkie, kruche i orzeźwiające ciasto. Klasyk wśród letnich wypieków. Najlepiej smakuje w towarzystwie ubitej słodkiej śmietanki :)




Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić godzinkę w lodówce.
    Po tym czasie cienko rozwałkować (najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia) i wylepić formę do tarty, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Spód wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Przykryć folią aluminiową i piec 15 minut w temp. 190 st.C, następnie usnąć folię i piec jeszcze ok 13 minut ale już w teperaturze 180 st.C.
    Ciasto wystudzić.

    Składniki na wierzch tarty:
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
    • 1/5 szklanki mleka
    • 1 opakowanie cukru waniliowego + 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • ok 30 dag porzeczek
    • 1 opakowanie czerwonej galaretki
    Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, używając mniejszej ilości mleka (1,5 szklanki) i dodając do gotującego się mleka aromat (+cukier) Lekko wystudzić i rozsmarować róną warstwą na kruchym cieście.
    porzeczki umyć i obrać z szypułek. Równo rozłożyć na cieście.
    Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (mniej więcej 400 ml) i odstawić do częściowego stęgnięcia. Kiedy już będzie miała konsystencję rzadkiego kisielu, zalać owoce. Wyrównać powierzchnię i odstawić do lodówki aż do całkowitego stęgnięcia.

    No comments:

    Post a Comment