
Składniki na 2 porcje:
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej rozgniecione ząbki czosnku, podsypane słodką papryczką. Po chwili dodać krewetki i wszytsko skropić winem lub octem. Smażyć kilka minut, następnie wyciągnąc krewetki na osobny talerzyk, a na patelnię dodać fasolkę z częścią gęstej zalewy z puszki oraz puszkę pomidorów. Dodać 2 łyżki piosiekanej natki i dusić do momentu, aż część płynu odparuje i sos zgęstnieje. Część fasolki rozgnieść widelcem, aby sos jeszcze bardziej zgęstniał. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze octem. Dodać krewetki, podgrzać przez 2-3 minuty.
Najlepiej podawać z pieczywem. Posypane natką i posiekanym drobno świeżym czosnkiem.
Ja podałam z ryżem i też bylo dobre. Pasowałoby pewnie również z makaronem.

- 20 dużych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka, sok z cytryny
- 1/4 szklanki białego wina lub kilka łyżek octu winnego
- oliwa
- do posypania: 1 ząbek czosnku i natka pietruszki
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej rozgniecione ząbki czosnku, podsypane słodką papryczką. Po chwili dodać krewetki i wszytsko skropić winem lub octem. Smażyć kilka minut, następnie wyciągnąc krewetki na osobny talerzyk, a na patelnię dodać fasolkę z częścią gęstej zalewy z puszki oraz puszkę pomidorów. Dodać 2 łyżki piosiekanej natki i dusić do momentu, aż część płynu odparuje i sos zgęstnieje. Część fasolki rozgnieść widelcem, aby sos jeszcze bardziej zgęstniał. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze octem. Dodać krewetki, podgrzać przez 2-3 minuty.
Najlepiej podawać z pieczywem. Posypane natką i posiekanym drobno świeżym czosnkiem.
Ja podałam z ryżem i też bylo dobre. Pasowałoby pewnie również z makaronem.

No comments:
Post a Comment