Monday, June 20, 2011

KURCZAK Z PĘDAMI BAMBUSA

Kolejna chińska improwizacja w mojej kuchni. Gotując "po chińsku" rzadko kieruję się przepisami, a raczej szukam wśród nich inspiracji. Zazwyczaj po prostu otwieram lodówkę i z mieszanki warzyw, jakiegoś mięsa i ryżu lub makaronu powstaje za każdym razem zupełnie nowe danie. Dlatego też może mi być tudno podać dokładne proporcje, szczególnie jeśli chodzi o przyprawy i składniki sosu, który robię zupełnie "na czuja". Mam nadzieję, że macie trochę takiego wyczucia i dacie radę bez konkretnych liczb ;)



Składniki na 2 porcje:
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • trochę szczypioru (wraz z grubymi końcówkami) od cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • słoiczek pędów bambusa
  • sos sojowy, ocet, olej sezamowy, imbir, brązowy cukier
  • 200ml wywaru z kurczaka lub warzywnego
  • odrobina mączki ziemniaczanej lub kukurydzianej


Mięso pokroić na paseczki i zamarynować mieszanką oleju, octu, sosu sojowego, imbiru.

Pieczarki pokroić na plasterki i lekko osolić. Cebulę pokroić na piórka. Czosnek i szczypior drobno posiekać. Pędy bambusa odsączyć z zalewy.żyć cebulę i czosnek. Następnie dodać pieczarki, bambus i szczypior. Wszystko delikatnie skropić octem. Smażyć chwilę.

Warzywa przełożyć na talerz i teraz przesmażyć kurczaka. Kiedy mięso się zetnie i zacznie rumienić, dodać warzywa, dokładnie wymieszać.

W małej miseczce połączyć składniki sosu - wywar, ok. 2 łyzek sosy sojowego, 1 łyżeczka octu, 1 łyzeczka oleju, 1 łyzeczka brązowego cukru, 1/2 łyzeczki imbiru. Sosem zalać mieszankę w woku.

Dusić kilka minut pod przykryciem, a pod koniec zagęścić odrobiną rozcieńczonej w zimnej wodzie mączki.

Podawać z ryżem lub makaronem. Można posypać prażonym sezamem (ja prawie zawsze tak robię w przypadku chińskich dań, bo lubię jak coś chrupie:)











No comments:

Post a Comment