
Przepis zmodyfikowany, pochodzi z ksiązki "Kuchnia azjatycka".
Z przepisu wychodzi 18 samosów.
Składniki na ciasto:
- 300g mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 100 ml wody
Mąkę wsypać do miski. Na środku zrobić wgłebienie i dodać jogurt oraz oliwę. Mieszamy, jednocześnie dodając powoli wodę. Na koniec wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Odkładamy pod przykryciem i bierzemy się za przygotowywanie farszu :)
Składniki na nadzienie:
- 2 łyzki oleju
- 2 średnie cebule, drobno posiekane
- 4 zmiażdzone ząbki czosnku
- 225g mielonej wołowiny lub jagnięciny
- 1 cm kawałek korzenia imbiru, starty lub opcjonalnie 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyzeczki nasion kolendry
- 1,5 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku (ja zastąpiłam słodką papryką)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 2 łyzki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka garam masala (mieszanka przypraw) - kiedy pierwszy raz zobaczyłam ta nazwę w jakimś przepisie na necie, pomyślałam, że to literówka od gram masła ;))
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- olej do smażenia w głebokim tłuszczu
Zmniejszyć ogień i dodać kurkumę, zmieloną kolendrę, kimn, chilli w proszku i sól. Smażyć aż mięso zrobi się jasnobrązowe.
Wlać wodę, dodać rozmrożony groszek i zagotować. Zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić 25 minut, kilkakrotnie mieszając w międzyczasie, żeby nic nie przywarlo do dna. Jeżeli po tym czasie płyn całkowicie nie odparował, odkryć patelnię i poczekać aż masa będzie całkiemn sucha.
Dodać wiórki kokosowe, garam masala, świeżą kolendrę.
Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
A w międzyczasie można przygotować miętowy dip :)
Składniki na dip miętowy:
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 8 listkow mięty
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2-3 zmielone goździki
- kilka zmielonych nasionek kolendry
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól do smaku
Przygotowanie samosów:
Zagniecione wcześniej ciasto, podzielić na 9 porcji i z każdej uformować kuleczkę. Następnie spłaszczyć kulki (ja użyłam wałka), aby powstały placuszki o średnicy ok. 10 cm. Każdy placuszek przekroić nozem na pół. Każda połówka będzie służyła jako kopertka do nakładania farszu.
Proste brzegi kopertki złozyć (można je wcześniej zwilżyć) i mocno docisnąc. W powstały rożek nałożyc tyle farszu, ile się tylko da :) ale zostawiając margines do zalepienia pierożków,
Zalepić i mooocno scisnąc.
Olej rozgrzać do temp. 180 st. C. - w woku, głebokiej patelni lub frytownicy. Smażyć pierożki, aż zrobią się złotobrązowe. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na kuchennej bibule.
Gorące podawać z dipem.

No comments:
Post a Comment