Saturday, June 25, 2011

SAMOSY Z NADZIENIEM MIESNO-WARZYWNYM + DIP MIĘTOWY

Samosy to tradycyjna indyjska potrawa, przekąska, podawana z różnymi dipami i sosami. Bardzo przypadła mi do gustu, jak (niestety) wszystko co fytowane w głebokim tłuszczu. Podałam je z orzeźwiającym miętowym dipem, który w przyjemny sposób łamie cięzkość i tłustość pierożków ;) Muszę przyznaćm, że były dość pracochłonne, ale warte poświeconego im czasu. Najwięcej chyba zajęło mi milenie, miażdżenie i mieszanie przypraw. Niektórych, jak np. kardamon, nie mogłam znaleźć w żadnym w pobliskich sklepów (a niestety nie ma w pobliżu żadnego indyjskiego) i musiałam się zadowolić gotową mieszanką zawierającą w/w.
Przepis zmodyfikowany, pochodzi z ksiązki "Kuchnia azjatycka".

Z przepisu wychodzi 18 samosów.

Składniki na ciasto:
  • 300g mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 100 ml wody

Mąkę wsypać do miski. Na środku zrobić wgłebienie i dodać jogurt oraz oliwę. Mieszamy, jednocześnie dodając powoli wodę. Na koniec wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Odkładamy pod przykryciem i bierzemy się za przygotowywanie farszu :)

Składniki na nadzienie:
  • 2 łyzki oleju
  • 2 średnie cebule, drobno posiekane
  • 4 zmiażdzone ząbki czosnku
  • 225g mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • 1 cm kawałek korzenia imbiru, starty lub opcjonalnie 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyzeczki nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku (ja zastąpiłam słodką papryką)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyzki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka garam masala (mieszanka przypraw) - kiedy pierwszy raz zobaczyłam ta nazwę w jakimś przepisie na necie, pomyślałam, że to literówka od gram masła ;))
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • olej do smażenia w głebokim tłuszczu
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę, aż na bierze delikatnie złotego koloru. Dodać mielone mięso oraz czosnek i imbir. Smażyć, mieszając, aż płyn całkowicie odparuje.
Zmniejszyć ogień i dodać kurkumę, zmieloną kolendrę, kimn, chilli w proszku i sól. Smażyć aż mięso zrobi się jasnobrązowe.
Wlać wodę, dodać rozmrożony groszek i zagotować. Zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić 25 minut, kilkakrotnie mieszając w międzyczasie, żeby nic nie przywarlo do dna. Jeżeli po tym czasie płyn całkowicie nie odparował, odkryć patelnię i poczekać aż masa będzie całkiemn sucha.
Dodać wiórki kokosowe, garam masala, świeżą kolendrę.
Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

A w międzyczasie można przygotować miętowy dip :)

Składniki na dip miętowy:
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 8 listkow mięty
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2-3 zmielone goździki
  • kilka zmielonych nasionek kolendry
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól do smaku
Wszystkie składniki, prócz jogurtu, umieścić w blendezrze i zmiksować na gładką pastę. Dokładnie połączyć z jogurtem. Podawać udekorowane listkami mięty.

Przygotowanie samosów:
Zagniecione wcześniej ciasto, podzielić na 9 porcji i z każdej uformować kuleczkę. Następnie spłaszczyć kulki (ja użyłam wałka), aby powstały placuszki o średnicy ok. 10 cm. Każdy placuszek przekroić nozem na pół. Każda połówka będzie służyła jako kopertka do nakładania farszu.
Proste brzegi kopertki złozyć (można je wcześniej zwilżyć) i mocno docisnąc. W powstały rożek nałożyc tyle farszu, ile się tylko da :) ale zostawiając margines do zalepienia pierożków,
Zalepić i mooocno scisnąc.
Olej rozgrzać do temp. 180 st. C. - w woku, głebokiej patelni lub frytownicy. Smażyć pierożki, aż zrobią się złotobrązowe. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na kuchennej bibule.

Gorące podawać z dipem.








No comments:

Post a Comment