Sunday, April 10, 2011

ZUPA CZOSNKOWA

Niezwykle aromatyczna zupa, która wbrew pozorom wcale nie pozostawia równie aromatycznego oddechu ;)



Składniki:
  • 1l bulionu
  • 40 ząbków czosnku
  • 100ml bialego wina
  • 100ml śmietany
  • 50g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, słodka papryka

Bulion zagotować z tymiankiem. Gotować 5 minut.
Ząbki czosnku obrać, dodać do bulionu i gotować 20 minut.
Następnie przelać wywar przez sitko, a ząbki przetrzeć. Pozostałości odrzucić.
Zagotować z winem.
Smietanę rozbełtać z żółtkiem, dodać do zupy. Podgrzać ale nie gotować.
Dodać migdały i przyprawić do smaku.

Podawać z ziołowymi grzankami.

No comments:

Post a Comment