Sunday, April 10, 2011

PAELLA

Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa - patelnia z ryzem i przeróżnymi dodatkami, które zmieniaja się w zależności od regionu. Można do niej dodawać różne rodzaje mięsa (głównie kurczaka i baraninę), różniste warzywa i owoce morza. Paella jest dość czasochłonna i w kuchni pozostaje po niej małe pobojowisko ;) Ale jeśli ktoś, tak jak ja, uwielbia kuchnię śródziemnomorską, to naprawdę warto. Najadła się cała rodzinka i jeszcze zostało na dokładkę :)





Składniki na 7-8 porcji:
  • 8 skrzydełek kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 pomidorów
  • 400g ryżu długoziarnistego, nieklejącego się
  • 1l bulionu
  • 250g filetu rybnego (w oryginale podany jest okoń czerwony, ja użyłam tołpygi)
  • 15 dużych krewetek
  • mała puszka moli w sosie własnym
  • mała puszka kalmarów w sosie własnym
  • filizanka mrożonego groszku
  • filizanka kukurydzy konserwowej
  • puszka karczochów
  • 150ml białego wina
  • 15 czarnych oliwek
  • 250g wędzonych kiełbasek (użyłam kabanosa pepperoni)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 2 szczypty szafranu
  • cząstki cytryny
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć końcówki skrzydełek, mozna je też podzielić na pół.
Na duuużej patelni (ja użyłam woka) rozgrzac olej i przesmażyć kurczaka na złoty kolor. Posolić i popieprzyć.
Dodać cebulę, czosnek i ryż, przesmażyć. Dodać bulion oraz szafran i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.

W tym czasie przygotować pozostałe składniki:
Pomidory obrać ze skórki i podzielić na ósemki. Filet pokroić w kosteczkę. Odcedzić z puszek owoce morza. krewetki umyć. Odcedzić groszek, kukurydzę, karczochy i oliwki. Kiełbaski pokroić na cząstki. Karczochy również podzielić.

Po 15 minutach dodać do gotujacego się ryżu pozostałe skladniki, oprócz krewetek, karczochów, oliwek i kiełbasek. Delikatnie wszystko wymieszać i zalać winem. Na wierzchu ułożyć karczochy, oliwki i całe krewetki (nie jak na zdjęciu, bo to już dekoracyjne ułożenie końcowe, tylko na ryżu, żeby się lekko poddusiły i nabrały smaku) Gotować na bardzo małym ogniu następne 15 minut.
Kiełbaski przesmażyć na patelni, żeby ich skórka zrobiła się chrupiąca.
Gotową paellę posypać oliwkami i kiełbaskami.

Podawać z cząstkami cytryny

No comments:

Post a Comment