Składniki na 7-8 porcji:
- 8 skrzydełek kurczaka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 6 pomidorów
- 400g ryżu długoziarnistego, nieklejącego się
- 1l bulionu
- 250g filetu rybnego (w oryginale podany jest okoń czerwony, ja użyłam tołpygi)
- 15 dużych krewetek
- mała puszka moli w sosie własnym
- mała puszka kalmarów w sosie własnym
- filizanka mrożonego groszku
- filizanka kukurydzy konserwowej
- puszka karczochów
- 150ml białego wina
- 15 czarnych oliwek
- 250g wędzonych kiełbasek (użyłam kabanosa pepperoni)
- oliwa
- sól, pieprz
- 2 szczypty szafranu
- cząstki cytryny
Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć końcówki skrzydełek, mozna je też podzielić na pół.
Na duuużej patelni (ja użyłam woka) rozgrzac olej i przesmażyć kurczaka na złoty kolor. Posolić i popieprzyć.
Dodać cebulę, czosnek i ryż, przesmażyć. Dodać bulion oraz szafran i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
W tym czasie przygotować pozostałe składniki:
Pomidory obrać ze skórki i podzielić na ósemki. Filet pokroić w kosteczkę. Odcedzić z puszek owoce morza. krewetki umyć. Odcedzić groszek, kukurydzę, karczochy i oliwki. Kiełbaski pokroić na cząstki. Karczochy również podzielić.
Po 15 minutach dodać do gotujacego się ryżu pozostałe skladniki, oprócz krewetek, karczochów, oliwek i kiełbasek. Delikatnie wszystko wymieszać i zalać winem. Na wierzchu ułożyć karczochy, oliwki i całe krewetki (nie jak na zdjęciu, bo to już dekoracyjne ułożenie końcowe, tylko na ryżu, żeby się lekko poddusiły i nabrały smaku) Gotować na bardzo małym ogniu następne 15 minut.
Kiełbaski przesmażyć na patelni, żeby ich skórka zrobiła się chrupiąca.
Gotową paellę posypać oliwkami i kiełbaskami.
Podawać z cząstkami cytryny
No comments:
Post a Comment