Źródło: Moje Wypieki
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając połowę cukru. Żółtka ubić z resztą cukru na pianę. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Dodać olej oraz przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach mniej więcej 36 x 22 cm.
Piec 22 minuty w temperaturze 170 st.C.
Wystudzić, przekroić wzdłuż na pół.
Składniki na mleczny krem:
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki cukru
- 350g masła (zdecydowanie za dużo! radzę dać mniej...)
- 1 opakowanie cukru pudru (16g)
Maslo utrzeć i dalej miksując, powoli wlewać do niego mleko. Na koniec dodać przesiane mleko w proszku i dokładnie zmiksować na gładką masę.
Gotowym kremem przełożyć biszkopot. Ciasto pokroić według uznania - np. w kostkę lub coś na kształt batoników :)
W oryginalnym przepisie wierzch jest jeszcze posmarowany polewą czekoladową, ale według mnie byłaby to już słodokościowo-kaloryczna przesada ;))
Super! I podejrzewam, że ta "kupna" kinder-kanapka nie ma z nią za wiele wspólnego:)
ReplyDelete